De 57-jarige Kramp-Karrenbauer, die ook minister van Defensie is, werd door de partij gezien als de opvolger van huidig bondskanselier Angela Merkel. Maandag deelde ze echter aan de partijtop mee dat ze zich bij de volgende parlementsverkiezingen, in het najaar van 2021, geen kandidaat meer wil stellen voor die functie.

Kramp-Karrenbauer had eind 2018 het partijvoorzitterschap overgenomen van Angela Merkel. Ze werd toen verkozen voor een termijn van twee jaar. Maar het partijleiderschap van "AKK" verliep verre van vlekkeloos. Zo was er vorige week nog ophef omdat CDU-leden in het parlement van de deelstaat Thüringen samen met de extreemrechtse partij AfD Thomas Kemmerich hadden gesteund, de liberale kandidaat voor het regionaal minister-presidentschap.

Naar aanleiding van de crisis in Thüringen, sprak Kramp-Karrenbauer maandag op de CDU-partijtop over een 'onuitgeklaarde relatie van delen van CDU met AfD en Die Linke'. Zelf is ze een forse tegenstander van samenwerking met beide partijen.

Maar ook daarvoor was er al kritieke op de manier waarop Kramp-Karrenbauer de partij leidde, in de eerste plaats door verkiezingsnederlagen en slechte resultaten in de peilingen. In november had ze er tijdens de partijdag in Leipzig al mee gedreigd op te stappen. Met dat manoeuvre, waarmee ze uiteindelijk applaus oogstte, wist ze toen wel nog de eenheid te herstellen.

Kramp-Karrenbauer zal maandagmiddag een persconferentie geven waarop ze meer uitleg geeft over haar beslissing.

De selectieprocedure voor een nieuwe kandidaat-bondskanselier zal in de zomer worden opgestart. Eind dit jaar vindt een partijcongres plaats waarop een voorzitter moet worden aangeduid.

Merkel, die al sinds 2005 de Duitse regering leidt, wil zich geen kandidaat meer stellen bij de volgende verkiezingen. Ze heeft zich er maandag wel voor uitgesproken om Kramp-Karrenbauer op post te houden als minister van Defensie.

De 57-jarige Kramp-Karrenbauer, die ook minister van Defensie is, werd door de partij gezien als de opvolger van huidig bondskanselier Angela Merkel. Maandag deelde ze echter aan de partijtop mee dat ze zich bij de volgende parlementsverkiezingen, in het najaar van 2021, geen kandidaat meer wil stellen voor die functie. Kramp-Karrenbauer had eind 2018 het partijvoorzitterschap overgenomen van Angela Merkel. Ze werd toen verkozen voor een termijn van twee jaar. Maar het partijleiderschap van "AKK" verliep verre van vlekkeloos. Zo was er vorige week nog ophef omdat CDU-leden in het parlement van de deelstaat Thüringen samen met de extreemrechtse partij AfD Thomas Kemmerich hadden gesteund, de liberale kandidaat voor het regionaal minister-presidentschap. Naar aanleiding van de crisis in Thüringen, sprak Kramp-Karrenbauer maandag op de CDU-partijtop over een 'onuitgeklaarde relatie van delen van CDU met AfD en Die Linke'. Zelf is ze een forse tegenstander van samenwerking met beide partijen. Maar ook daarvoor was er al kritieke op de manier waarop Kramp-Karrenbauer de partij leidde, in de eerste plaats door verkiezingsnederlagen en slechte resultaten in de peilingen. In november had ze er tijdens de partijdag in Leipzig al mee gedreigd op te stappen. Met dat manoeuvre, waarmee ze uiteindelijk applaus oogstte, wist ze toen wel nog de eenheid te herstellen. Kramp-Karrenbauer zal maandagmiddag een persconferentie geven waarop ze meer uitleg geeft over haar beslissing. De selectieprocedure voor een nieuwe kandidaat-bondskanselier zal in de zomer worden opgestart. Eind dit jaar vindt een partijcongres plaats waarop een voorzitter moet worden aangeduid. Merkel, die al sinds 2005 de Duitse regering leidt, wil zich geen kandidaat meer stellen bij de volgende verkiezingen. Ze heeft zich er maandag wel voor uitgesproken om Kramp-Karrenbauer op post te houden als minister van Defensie.