Europa maakt werk van antipropaganda

© Belga

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft donderdag in Washington een pleidooi gehouden voor meer internationale samenwerking tegen radicalisering en terrorisme. Tijdens de meerdaagse topontmoeting van het Witte Huis rond gewelddadig extremisme vroeg hij aan de VS samenwerking rond contrapropaganda en preventie van radicalisering.

Jambon was een van de sprekers op de ‘Countering Violent Extremism Summit’. Hij omschreef er de situatie van jongeren die radicaliseren en naar Syrië of andere conflictgebieden trekken als een “tikkende tijdbom die met alle mogelijke middelen onschadelijk gemaakt moet worden”.

‘Tegengif’

Internationale samenwerking en maatregelen die verder gaan dan veiligheid en repressie – een thema waarover de Vilvoordse burgermeester Hans Bonte woensdag speechte in Washington – moeten een oplossing bieden. Jongeren moeten de waarden van de democratische maatschappij leren, aldus Jambon. Hij wees er op het reeds aangekondigde Europese project rond contraprogranda voor Syriëstrijders, waarin België het voortouw neemt. Doel is een communicatiestrategie voor verschillende soorten media die als “tegengif” moet dienen voor de boodschap van haatpredikers.

‘Ik steek de hand uit naar de VS’

De EU maakte 1 miljoen euro vrij voor het project en de ontwikkeling is net gestart in Brussel, met de hulp van Britse specialisten. “Het doel is een algemene communicatiestrategie die de Europese landen naar eigen inzicht kunnen gebruiken”, zei Jambon.

“We willen de radicale elementen in onze maatschappij opsporen, identificeren en volgen bij hun mediagebruik en hen bereiken met betekenisvolle boodschappen.”

Omdat de hele problematiek een globaal gegeven is, vroeg Jambon meer samenwerking. “Ik steek de hand uit naar de VS voor samenwerking rond contrapropaganda en preventie van radicalisering.” (Belga)

Bekijk hier de video van VTM Nieuws:

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content