Philippe De Backer (Open VLD)

Europa doet meer voor u dan u beseft

Philippe De Backer (Open VLD) Lijsttrekker voor Open VLD in Antwerpen en staatssecretaris in de federale regering

Philippe De Backer (Open VLD) over Dag van Europa.

Negen mei is de datum die in 1985 door de EU-landen werd uitgeroepen tot Dag van Europa, waarop sindsdien de eenmaking van de lidstaten tot de Europese Unie wordt gevierd. Dat het 25 jaar later nog altijd een vrijwel onbekende feestdag is, heeft veel te maken met de geringe populariteit van Europa en het gebrek aan kennis over wat Europa nu juist betekent voor iedere burger.

Op deze Dag van Europa wil ik daarom even stilstaan bij de voordelen die ieder van ons haalt uit Europa. Europese beslissingen vergemakkelijken immers ons dagdagelijks leven.

We zijn het niet meer gewend, maar vroeger moesten we bij iedere grensovergang stoppen voor een controle. Dankzij Schengen en dus de Europese Unie reizen we nu gemakkelijk van het ene land naar het andere, vaak zelfs zonder van geldeenheid te moeten wisselen. Pas aan de grenzen van de Schengen-zone realiseren we ons weer wat een gedoe die grenzen toch steeds weer met zich meebrengen. Kent u dat gevoel?

Voor onze reizen gebruiken we ook steeds vaker het vliegtuig, de wereld is immers mijn dorp. Maar vliegtuigen kennen net als treinen, regelmatig vertraging, vluchten worden afgelast en aansluitingen niet gehaald. Europa heeft al heel wat inspanningen geleverd om consumenten beter te beschermen. Er is regelgeving die de rechten van passagiers op bussen, boten, treinen en vliegtuigen vastlegt. Wanneer bijvoorbeeld een vlucht wordt afgelast, hebben passagiers recht op een nieuwe vlucht én op goede opvang in tussentijd: hotel, taxi, maaltijdvergoeding, enz. Met uitzondering van annulering door buitengewone omstandigheden, hebben reizigers daarnaast ook recht op een compensatievergoeding. Wist u dit al?

Daarnaast kan Europa er ook voor zorgen dat zeldzame problemen oplossingen vinden. Denken we nog even aan Viktor, lijdend aan een zeldzame ziekte heeft hij dure medicijnen nodig. Europa kan hier als facilitator een belangrijke meerwaarde zijn. Door Europese samenwerking kan beperkte kennis worden gedeeld en kunnen de beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk worden gebundeld, zodat zeldzame ziekten in de EU als geheel zo efficiënt mogelijk worden aangepakt. Voor de farmaceutische industrie is het niet rendabel om weesgeneesmiddelen (specifiek voor zeldzame ziektes) te ontwikkelen en op de markt te brengen. Via een verordening heeft de Europese Commissie ondersteunende maatregelen genomen om dit toch mogelijk te maken. Anders bestonden deze medicijnen niet en was een debat over terugbetaling niet aan de orde. Hebt u daar al eens bij stilgestaan?

Maar dit hebben we allemaal. Europa kan en moet ook meer doen. We zijn op weg naar een meer geïntegreerde Unie inzake economisch bestuur, het controleren van de banken en het toezicht op de Euro. Maar Europa gaat niet alleen over de crisis, integendeel. Alleen met een Federaal Europa is er toekomst voor de Europese Unie. Dit vraagt een grondige wijziging van de instellingen, meer transparantie en democratie.

Kortom, ik ben optimistisch over Europa. Europa doet meer voor u dan u beseft, de “Dag van Europa” op 9 mei is er niet om u een Europese identiteit aan te wrijven. Ze is er om even stil te staan bij de voordelen en kansen die we krijgen dankzij Europa. Zo kunnen we er de rest van het jaar, elke dag opnieuw van genieten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content