EU ziet – mits gaten – geen graten in Franse Gruyère

© Reuters

Franse Gruyère mag, net zoals de bekendere Zwitserse versie, gewoon ‘Gruyère’ heten van Europa. Tenminste: zolang er maar gaten in zitten die niet kleiner zijn dan een erwt en niet groter dan een kers.

De in Frankrijk geproduceerde “Gruyère” mag zijn benaming behouden op voorwaarde dat ze gaten blijft hebben. Dat heeft het ter zake bevoegde comité van Europese deskundigen beslist, zo meldde de woordvoerder van het EU-commissariaat Landbouw.

De Franse kaas is door dat comité een octrooi gegeven om als “Indication Géographique Protégée” de naam Gruyère te dragen. Het definitieve groene licht voor de benaming volgt binnenkort en is nu enkel nog een administratieve kwestie.

Verwarring vermijden

Tot dusver mocht enkel in Zwitserland gemaakte Gruyère ‘Gruyère heten.

In tegenstelling tot zijn Zwitserse tegenhanger, die er geen heeft, moet de Franse Gruyère gaten hebben, “in omvang variërend van de grootte van een erwt tot die van een kers”. Om geografische en andere verwarring te vermijden, moet bij de Franse Gruyère duidelijk het land van oorsprong – Frankrijk, dus – aangegeven worden.

Mogen de Franse producenten in de toekomst niet meer doen: het het blazoen van Savoie op de verpakking zetten. Dat zou met zijn wit kruis op een rood veld voor verwarring zorgen met de met de Zwitserse vlag. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content