EU-diplomaten zijn overheidsmanagers van het jaar

© Belga

Didier Seeuws en Axel Buyse, twee diplomaten die respectievelijk België en Vlaanderen vertegenwoordigen bij de Europese Unie, zijn ‘overheidsmanager van het jaar’.

De Vlaamse Vereniging Bestuur en Beleid (VVBB) heeft haar jaarlijkse prijs van Nederlandstalige overheidsmanager van het jaar uitgereikt aan een duo: Didier Seeuws, de adjunct-permanente vertegenwoordiger van België bij de EU, en zijn Vlaamse collega Axel Buyse, die algemeen vertegenwoordiger van de Vlaamse regering bij de EU is.

Met deze keuze wil de VVBB voor het eerst een groep van ambtaren in de kijker plaatsen. Concreet is dat het team van Belgische en Vlaamse ambtenaren en diplomaten die in de tweede helft van vorig jaar de Europese raden en topbijeenkomsten voorbereidden en op die manier van het Belgische EU-voorzitterschap onder een regering van lopende zaken een in heel Europa erkend succes hebben gemaakt. ‘Hun rol was doorslaggevend voor de goedkeuring van een aantal gevoelige dossiers en voor de goede contacten tussen de lidstaten voor en tijdens het Belgische EU-voorzitterschap’, stelt de VVBB.

Beroepsdiplomaat Didier Seeuws was in een vorig leven onder meer woordvoerder van premier Guy Verhofstadt (Open VLD). Hij werkte ook op de ambassade in New York en leidt sinds 2007 mee de Permanente Vertegenwoordiging van ons land bij de EU. In de loop van dit jaar krijgt hij een andere opdracht. Axel Buyse verliet de journalistiek om de Vlaamse overheid te vertegenwoordigen, eerst in Den Haag en sinds 2008 bij de EU.

Voorgangers als overheidsmanager van het jaar waren onder anderen Fons Leroy (VDAB), Ingrid Lieten (toen nog als baas van De Lijn), Frank Van Massenhove (Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid) en Frank Robben (Kruispuntbank Sociale Zekerheid).

De VVVB, die de kloof tussen de administratie en de academische wereld wil dichten, heeft ook een lifetime achievement award toegekend aan professor emeritus Roger Depré. Hij stichtte aan de KU Leuven het Vervolmakingscentrum Overheidsmanagement en Beleid. Hij adviseerde ook diverse ministers en ministeries. ‘Professor Depré heeft bestuurskunde en overheidsmanagement in Vlaanderen op de kaart gezet’, aldus de VVBB.

(PAM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content