Overleg tussen het Europees Parlement, de lidstaten en de Commissie heeft maandagavond nog geen akkoord opgeleverd, maar volgens verschillende bronnen is er overeenstemming over essentiële punten. Eurocommissaris voor Gezondheid Tonio Borg liet weten dat een akkoord "binnen bereik" ligt.

De herziening van de tabaksrichtlijn uit 2001 is omstreden. De tabaksindustrie trok fel van leer tegen het strenger maken van de wetgeving, onder meer omtrent waarschuwingen op sigarettenpakjes. Toen de stemming in het Europees Parlement in september met een maand werd uitgesteld wezen verongelijkte parlementsleden naar de invloed van de tabakslobby. Uiteindelijk raakte een sterk geamendeerd wetgevend voorstel goedgekeurd.

Nu zijn onderhandelingen met de lidstaten aan de gang. Commissaris Borg zei eerder dat hij er vertrouwen in heeft dat die gesprekken nog tijdens deze legislatuur afgerond kunnen worden. Woensdag buigen de permanente vertegenwoordigers van de 28 lidstaten zich over de kwestie. Vooral de elektronische sigaret zou nog voor discussie zorgen. Het parlement ziet dat product als hulp voor verstokte rokers om te stoppen, terwijl de lidstaten waarschuwen dat de e-sigaret jongeren tot roken zou kunnen aanzetten. (Belga/TV)

Overleg tussen het Europees Parlement, de lidstaten en de Commissie heeft maandagavond nog geen akkoord opgeleverd, maar volgens verschillende bronnen is er overeenstemming over essentiële punten. Eurocommissaris voor Gezondheid Tonio Borg liet weten dat een akkoord "binnen bereik" ligt.De herziening van de tabaksrichtlijn uit 2001 is omstreden. De tabaksindustrie trok fel van leer tegen het strenger maken van de wetgeving, onder meer omtrent waarschuwingen op sigarettenpakjes. Toen de stemming in het Europees Parlement in september met een maand werd uitgesteld wezen verongelijkte parlementsleden naar de invloed van de tabakslobby. Uiteindelijk raakte een sterk geamendeerd wetgevend voorstel goedgekeurd.Nu zijn onderhandelingen met de lidstaten aan de gang. Commissaris Borg zei eerder dat hij er vertrouwen in heeft dat die gesprekken nog tijdens deze legislatuur afgerond kunnen worden. Woensdag buigen de permanente vertegenwoordigers van de 28 lidstaten zich over de kwestie. Vooral de elektronische sigaret zou nog voor discussie zorgen. Het parlement ziet dat product als hulp voor verstokte rokers om te stoppen, terwijl de lidstaten waarschuwen dat de e-sigaret jongeren tot roken zou kunnen aanzetten. (Belga/TV)