Ethicus en rechtsfilosoof Koen Raes overleden

De Gentse ethicus en rechtsfilosoof Koen Raes is overleden. “Hij was een van de intellectuelen die volledige duidelijkheid wilde van de huidige sp.a over de Augusta-affaire”, zegt hoofdredacteur Karl van den Broeck van Knack.

De Gentse ethicus en rechtsfilosoof Koen Raes is overleden nadat hij al een tijdlang ziek was. Raes doceerde economie en ethiek aan de faculteit rechtsgeleerdheid van de Gentse universiteit. In zijn studententijd richtte hij het Gentse studentenblad Schamper op.

Hoofdredacteur Karl van den Broeck getuigt over een interview met Koen Raes.

Koen Raes bleef wachten op de waarheid


In 1999 interviewde ik samen met Ruud Goossens de vandaag overleden Koen Raes voor de krant De Morgen. De ‘intellectuelen’ die de ‘De SP is nodig’-campagne hadden gesteund, eisten destijds – vlak voor de verkiezingen – duidelijkheid over Agusta.

‘Als Cassatie gelijk heeft dan heeft de SP gelogen. Als de SP een eigen waarheid heeft dan wil ik die kennen’. De partijtop bleef doof voor de open brief van Koen Raes en co. Dat zat hem erg hoog.

Hij was van mening dat de partij zich nooit zou kunnen herpakken als ze niet in het reine zou komen met het Agusta-verleden. Een socialistische partij die smeergeld aanvaardt van een wapenhandelaar, was onvergefelijk. De schuldigen moesten worden gestraft en als Cassatie – volgens de officële SP-uitleg van toen – een vergissing had gemaakt, dan liepen de echte schuldigen nog vrij rond.

“Ik zie ook wel dat veel van de huidige kopstukken van de partij niets te maken hadden met Agusta – ik denk aan Vande Lanotte, Stevaert, Vandenbroucke… – maar ondertussen zit er wel nog een aantal mensen die bepaalde potjes gedekt willen houden. Waarom? Ik deel de mening van Luc Huyse dat de waarheid louterend kan werken. Luc is bijzonder onder de indruk van de Waarheidscommissie in Zuid-Afrika. Bij ons komt die catharsis er niet omdat niemand zijn verantwoordelijkheid op zich neemt.”

“Weet je wat verschrikkelijk is? Dat iedereen blijkbaar vergeten is dat het hier gaat om wapengeld. De fundamentele geloofwaardigheid van de SP staat op het spel. Maar heb jij al iemand van de partij horen zeggen: wij hebben een ongelofelijke fout gemaakt en dit had nooit mogen gebeuren? Ik niet. De SP-top zegt: wij hebben de macht en wij staan niet alleen boven de wet, maar ook boven de waarheid. Want vergeet niet: als het arrest van Cassatie juist is, dan heeft de SP gelogen. In de ogen van de SP was Claes immers onschuldig.”

“In de partijtop is het vertrouwen zeer gering. Ik heb wel een gigantisch vertrouwen in Frank Vandenbroucke, dat vind ik een grote meneer. Momenteel wordt de partij echter geleid door mensen die wurgend werken op wat een democratische socialistische partij zou moeten zijn. De grote ramp is dat, wat men ook moge beweren, de SP in ijltempo de jongeren aan het verliezen is.”

De rest is geschiedenis. De SP verloor de verkiezingen van 1999 maar stapte in de paars-groene coalitie te stappen. Agusta kwam nooit meer ter sprake; ook omdat Steve Stevaert de partij naar ongekende electorale hoogten stuwde.

Ondertussen blijft het wachten op de volledige waarheid over het Agusta-schandaal. Ondertussen is de SP.A kleiner dan de SP in 1999.

Karl van den Broeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content