Erkenning buitenlandse diploma’s niet langer gratis

© Belga

Wie een buitenlands diploma in Vlaanderen wil laten erkennen, moet voortaan betalen.

De maatregel past in het kader van de bredere hervormingen en werd in gang gezet door Minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A). Het voornaamste doel van de extra kosten is een vlotte aanvraag van de afhandeling garanderen.

Smet wil het geld gebruiken om experts in te huren, of specifieke apparatuur aan te kopen met het oog op fraudedetectie. Bovendien moet volgens de minister de communicatie naar de doelgroep worden geprofessionaliseerd, schrijft De Standaard.

De hoogte van de graad bepalen mee de kosten. Een hoger onderwijsdiploma kost 180 euro, voor een onderzoek naar een doctoraatsdiploma telt een afgestudeerde tussen de 300 en de 500 euro neer.

‘Bemoeilijkt toegang tot arbeidsmarkt’

Asielzoekers en vluchtelingen zouden een ‘gedifferentieerd’ bedrag genieten, tot helemaal gratis in sommige gevallen. Maar het middenveld reageert ontstemd op de beslissing van Smet. Organisaties als het Minderhedenforum en het Netwerk tegen Armoede stuurden gezamenlijk een kritische nota naar de commissie Onderwijs. Hun voornaamste vrees luidt dat het betalend maken van de diplomagelijkschakeling ‘de toegang tot de arbeidsmarkt alleen maar zal bemoeilijken’.

Oppositiepartij Groen stelt vragen bij het beleid van Smet. ‘Dat de procedure sneller en toegankelijker wordt, is een goede zaak’, stelt fractievoorzitter Elisabeth Meuleman. ‘Maar een peperdure procedure zonder sociale correcties zal leiden tot een beleid met twee snelheden, in het nadeel van de armen.’ (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content