Opinie

Véronique Goossens

Eric Van Zele (Barco): ‘We waren te duur, te arrogant, te parochiaal en niet competitief’

Véronique Goossens Anker Kanaal Z

Eric Van Zele, CEO van Barco: ‘Met de vakbond heb ik nog nooit in mijn leven last gehad. Al dat gezeur over die vakbonden. Als je komt saneren, schaf dan het dividend, de bonussen en je chauffeur af, dan heb je geen problemen met hen.’

“Moet die make-up er af?,” informeert Eric Van Zele, de grote baas van Barco, terwijl we een overvolle schminkkamer binnenkomen. “Ik vond net dat ik er zo goed uit zag. Mijn vrouw zal het wel verwijderen.”

Eric Van Zele en ik wandelen naar het Kleurt-je-dagplein. “Het wordt tijd dat we hier Barco-schermen hangen, wijst hij naar de Sony-exemplaren die de balie van de Vlaamse Mediamaatschappij sieren. “Weet u dat op Piccadilly Circus in Londen reclame voor de Bravia van Sony knippert op enorme Barco-schermen? Wij zijn de enige die zo’n mooie kleuren en scherpte bieden. ”

Eric Van Zele wordt de redder van Barco genoemd. In 2009 stond het West-Vlaamse bedrijf aan de rand de afgrond. Intussen is bijna de helft van alle digitale bioscopen in de wereld uitgerust met Barco-projectoren. En als het van Van Zele afhangt binnenkort ook met het 3D-geluid van zijn technologiebedrijf. Dreamworks, de filmstudio die Shrek, Kung Fu Panda en nu The rise of the Guardians maakte, gaat de Barco-nieuwigheid in zijn toekomstige producties integreren. Glinsterend van trots vertelt Van Zele dat de deuren wagenwijd opengaan in de filmindustrie, als de naam Barco valt.

Laat ons met de voeten op de grond blijven. Barco is nog steeds een Lilliput in de wereld. Maar Eric Van Zele heeft geen gebrek aan ambitie. Hij verdubbelde op drie jaar de omzet naar ruim een miljard euro en binnen vijf jaar moet dat 2 miljard zijn. Niemand die dat gelooft, en Van Zele geeft toe dat het eerder een richting aangeeft. Het daagt alle mensen in het bedrijf uit, zo luidt de filosofie.

En die mensen konden een duwtje gebruiken. Toen Eric Van Zele voor het eerst zijn troepen toesprak, nu drie jaar geleden, heerste er een regelrechte begrafenissfeer. “We zijn hier soms echt amateurkes,” riep hij uit. “Als dat niet verandert, kunnen we de keet hier sluiten.” In Z-Talk Goossens vertelt hij: “We waren te duur, te arrogant, te parochiaal en niet competitief.”

De werknemers pikten die kritiek, is zijn overtuiging. “Trouwens, met de vakbond heb ik nog nooit in mijn leven last gehad. Al dat gezeur over die vakbonden. Je moet een intelligente dialoog aangaan. Als je komt saneren, schaf dan het dividend, de bonussen en je chauffeur af, dan heb je geen problemen met hen.”

Voelen jullie de crisis, wil ik weten. Uiteraard kan de baas van een beursgenoteerd bedrijf niet al te veel prijs geven, maar wat hij kwijt wil is dit: “We zitten in een systeemcrisis. Stel dat ik een miljard omzet draai als CEO en tegelijkertijd een miljard schulden heb. Ik zou meteen worden afgezet. De staat kan zich dat blijkbaar wel veroorloven. Moet ik daar nog een tekening bij maken?”

Véronique Goossens

Eric Van Zele is te gast bij Z-Talk Goossens, het hele weekend op Kanaal Z.

Partner Content