Er was maar een thema in de Kamer: de Kamervoorzitter

Siegfried Bracke © Belga
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

Er was vandaag maar één echt thema in het Federaal Parlement: Siegfried Bracke, die nota bene de zitting moest leiden – een zelden geziene situatie. Met zijn postje in de adviesraad van Telenet balanceerde de Kamervoorzitter op een slap koord en riep hij bakken kritiek over zich af.

Siegfried Bracke, een man die er niet om bekend staat de media-aandacht te schuwen, meed vandaag de camera’s bij het binnengaan van het vragenuurtje de Kamer van Volksvertegenwoordigers. De Kamervoorzitter was tegen wil en dank zelf het centrum van de controverse geworden. Wat dit weekend nog een schandaal van de Gentse sp.a was – de affaire-Publipart, met het ontslag van schepen Tom Balthazar – mondde uit in een mediahetze rond Brackes zitje in de adviesraad van Telenet.

Tom Balthazar
Tom Balthazar© Belga

Terwijl Bracke de Gentse socialisten maandagavond hard aanpakte op een speciale gemeenteraad, lekte uit dat hij in die adviesraad 12.000 euro per jaar verdient – exclusief zitpenningen van 2.000 euro – om de facto lobbywerk te verrichten. Een lastige evenwichtsoefening: niet alleen omdat hij als Kamervoorzitter 16.000 euro per maand verdient om financieel onafhankelijk te kunnen zijn, maar ook omdat hij als eerste burger van het land én met zijn niet-aflatende kritiek op de openbare omroep de deur wagenwijd openzet voor belangenvermenging.

Er was dan ook maar één echt thema tijdens het vragenuurtje: Siegfried Bracke, die nota bene de zitting moest leiden. De vragen over de onthullingen van de afgelopen week werden in de agenda treffend samengevat: graaicultuur in België – deontologie regering versies deontologie parlementsleden.

‘N-VA is traditionele partij geworden’

Het leverde een zelden geziene situatie op: de Kamervoorzitter die de kritiek op zijn eigen optreden moet modereren. Raoul Hedebouw (PVDA) strooide in zijn kenmerkende stijl meteen met oneliners. Verwijzend naar het boek ‘Graailand’ van PVDA-voorzitter Peter Mertens, klonk het: ‘Wij hadden nooit gedacht dat er nu al een verfilming van dat boek zou komen.’ Waarna Hedebouw een lijstje van de recente schandalen afliep – Publifin, Publipart, Kazachgate, Telenet – en de Kamervoorzitter hard aanpakte. ‘305.000 euro per jaar verdienen en dan nog 12.000 euro extra per jaar, is dat verantwoordelijk, mijnheer de voorzitter?’

Hendrik Vuye
Hendrik Vuye© Belga

Ook Hendrik Vuye (Vuye&Wouters) draaide het mes in een open wonde. ‘7.200 euro per maand, dat is blijkbaar een normaal inkomen voor een hardwerkende Vlaming,’ verwees hij naar de inkomsten van Antwerps N-VA-schepen Koen Kennis. ‘Hoe diep zit je dan verankerd in de graaicultuur? Wat moet de échte hardwerkende Vlaming hiervan denken, als zelfs de Kamervoorzitter – nota bene de best betaalde politicus van het land – deel blijkt uit te maken van de Telenet-lobbygroep en rijkelijk vergoed worden. Maak u geen illusies. De vier traditionele partijen hebben boter op hun hoofd. Alle vier: N-VA, Open VLD, sp.a en CD&V. Hoe kan je nu geloofwaardig de regels maken als je zelfs lobbyist bent?’

Kritiek in eigen rangen

Ook binnen de eigen partij moet Bracke dezer dagen door het stof. Staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA), die zich in de achtergrond steeds meer opwerpt als de toekomstige lijsttrekker in Gent, probeerde in Villa Politica nog te paaien. ‘Wij staan als een partij achter Siegfried. Wij zijn een team – ook in Gent – en wij zullen een team blijven.’

Maar in de coulissen van de Wetstraat is duidelijk dat dat niet meer dan uiterlijke schijn is. Binnen de partij is er heel wat ontevredenheid over de manier waarop Bracke zichzelf én Koen Kennis in het middelpunt van de controverse heeft gepositioneerd. Bovendien mag duidelijk zijn dat Brackes positie bij Telenet – de zweem van mogelijke belangenvermenging incluis – niet te rijmen valt met de kracht van verandering die N-VA predikt. Tijdens het debat maakte Knack ook bekend dat Bracke al bijTelenet zetelde toen hij nog officieel werknemer was bij de openbare omroep.

Het interview dat Bracke gisteren gaf aan De Morgen hielp ook al niet echt om de perceptie te keren. ‘Al was het onbetaald, dan had ik het nog gedaan,’ zei hij over zijn functie bij Telenet. Nochtans wordt steeds duidelijker dat de adviesraad vooral lobbywerk moet verrichten – en dat in een week waarin N-VA hard van leer trok tegen het lobbywerk dat de afschaffing van de ecocheques voorlopig on hold zette.

Een speciale werkgroep in de Kamer moet nu werk maken van een debat over politieke deontologie en de verantwoordelijkheden van de Kamervoorzitter. De storm is met andere woorden nog niet gaan liggen, maar zal wel overwaaien. Op lokaal niveau heeft Bracke mogelijk wel zijn hand overspeeld, want na deze week vragen steeds meer NVA’ers zich af of hij wel de geknipte man is om de Gentse kar te trekken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content