‘Er komen nog aanslagen zoals de aanval tegen het Joods Museum’

© BELGA

Volgens de Europese coördinator voor de strijd tegen terrorisme zullen er nog meer aanslagen gepleegd worden zoals die tegen het Joods Museum in Brussel waarbij drie mensen om het leven kwamen.

De Europese landen moeten bevreesd zijn voor andere, gelijkaardige aanslagen als die tegen het Joods Museum in Brussel, en hun diensten moeten beter samenwerken om dit soort aanvallen te voorkomen. Die waarschuwing komt van de Europese coördinator voor de strijd tegen het terrorisme, de Belg Gilles de Kerchove.

“Ik geloof niet in grootschalige aanslagen zoals die van 11 september 2001 in de VS, maar Europa moet zich voorbereiden op aanvallen door individuen die meerdere personen tegelijkertijd willen doden. Dat is voldoende afschrikwekkend”, aldus Gilles de Kerchove in een verklaring.

Syriëstrijders

“Meer dan 2.000 Europeanen zijn vertrokken of willen vertrekken om te strijden in Syrië. Sommigen zijn teruggekeerd. Dat betekent niet dat ze allemaal aanslagen willen uitvoeren, maar sommigen zullen het doen”, benadrukte hij. “Ze zijn getraind om kalasjnikovs of lichte wapens te gebruiken, misschien ook explosieven, maar niet voor aanslagen van grote omvang”, meent de Kerchove.

Kalasjnikov

De in Frankrijk opgepakte Mehdi Nemmouche, de verdachte van de aanslag in Brussel, was in het bezit van een kalasjnikov en een revolver en veel munitie. Eind 2012 was hij naar Syrië vertrokken, waar hij meer dan een jaar bleef en nadien naar Europa terugkeerde. “Ik weet niet of hij alleen handelde of dat hij gelieerd was met andere personen, of hij op bevel handelde.

Maar hij profiteerde van het vrij verkeer in de Schengenzone en vertrok vanuit Londen naar Syrië en andere landen. Zijn terukeer verliep via Maleisië en Thailand om via Frankfurt in Duitsland aan te komen”, bracht de Kerchove in herinnering. De lidstaten moeten hun samenwerking versterken en “beter de informatiedienst van Schengen, Europol en Interpol gebruiken”.

Geldstroom

Gilles de Kerchove pleitte ook voor de invoering van een Europees datasysteem van luchtvaartpassagiers. Het project is geblokkeerd door het Europees Parlement. De EU-landen moeten ook de buurlanden van Syrië helpen waar de vluchtelingen zich hebben gevestigd, om te voorkomen dat ze worden ingepalmd door radicale groepen, en hun relaties met de Golfstaten aanwenden om de geldstroom te laten opdrogen, onder meer donaties, die de radicale groeperingen ondersteunen, besloot hij. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content