‘Er is toch al elke dag hinder voor de treinreiziger’ (Digneffe)

In de werkplaatsen van de NMBS is een 24-urenstaking op til. Volgens Jos Digneffe zal deze staking voor de reiziger niet veel uitmaken. “Hij ondervindt toch al elke dag hinder.”

Volgens de spoorwegdirectie kan de staking het treinverkeer in de war sturen, want de treinen zullen geen onderhoud of herstelligen krijgen. Jos Digneffe van de socialistische spoorvakbond ACOD spreekt de vrees van de directie, die het over ‘mogelijk sterke verstoringen’ heeft aanvankelijk tegen: “Dat is niét de bedoeling. Wij gaan ons uiterste best doen om de reizigers hier buiten te laten.”

Omdat de actie zich zal beperken tot de ateliers, zei Digneffe, zullen de reizigers enkel het slachtoffer zijn van de staking als er locomotieven in panne vallen. “Want dan zit er niets anders op dan de trein af te schaffen.”

Op Radio1 klonk Digneffe al iets minder genuanceerd over de eventuele problemen die de aangekondigde spoorstaking kan hebben. Volgens Digneffe “is de dienstverlening van de NMBS op dit moment zo slecht dat er toch elke dag hinder is voor de reiziger. Een staking zal dus niet veel uitmaken”.
BesparingsplannenDe staking komt er uit protest tegen de aangekondigde besparinsplannen bij de nationale spoorwegen. Er worden onder andere 170 treinen afgeschaft. Ook bij de ateliers moet bespaard worden: die moeten efficiënter en daarvoor zal met natuurlijke afvloeiingen gewerkt worden. (SD/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content