Toen ik in de winter van 1997 voor het eerst Sarajevo binnen reed, rolden de tranen over mijn wangen. Tegen zoveel destructie is een in vrede opgegroeide Belg niet bestand.

Vandaag schijnt de zon in de stad. Huizen hebben weer ramen, gevels worden gerenoveerd, en in de oude stad Bascarsija is het aangenaam kuieren. De sjieke winkel-wandelstraat Ferhadija wordt overdag een catwalk, en Strosmajerova een langgerekte cocktailbar met trendy bars vol lounge muziek.

In een van die cafe's, de populaire City Pub, spreken we af met de Belg Luc Lietaer en zijn vrouw Silvina. Luc werkt voor de OSCE in Sarajevo en heeft de stad de jongste vijf jaar grondig zien veranderen. "Die hippe tenten zijn een relatief recent fenomeen. En ook het toerisme groeit zienderogen. Sarajevo verlost zich stilaan van zijn zwaar verleden. Toeristen durven eindelijk verder te gaan dan Mostar. Na de eerste backpackers, komen er nu ook sporadisch tourbussen vol bezoekers langs. Op CNN loopt momenteel de promotiecampagne "Enjoy Bosnia". Vergelijkbaar met de "Malaysia truely Asia"-clips."

En die toeristen zijn meer dan welkom in een land waar het gemiddelde maandloon 150 tot 200 euro bedraagt. "De staatsstructuur van Bosnie-Hercegovina, met 2 regio's, 5 presidenten, en een enorme administratie, is verre van efficient en kost handenvol geld", vertelt Luc bij een pint bier. "Er is corruptie, en het samenleven vlot niet overal even goed. Ik heb de indruk dat de relatie tussen moslims en Kroaten veel stroever verloopt dan die tussen moslims en Serviers. De Kroaten zijn van kamp veranderd tijdens de oorlog, en dat vreet aan het vertrouwen bij de moslims."

"De leiders van Republika Srpska spreken zich in niet mis te verstane woorden uit voor onafhankelijkheid, en de Kroaten willen een eigen entiteit, los van de Federatie. Misschien wordt het stilaan tijd om de huidige staatsstructuur te hervormen."

Toen ik in de winter van 1997 voor het eerst Sarajevo binnen reed, rolden de tranen over mijn wangen. Tegen zoveel destructie is een in vrede opgegroeide Belg niet bestand. Vandaag schijnt de zon in de stad. Huizen hebben weer ramen, gevels worden gerenoveerd, en in de oude stad Bascarsija is het aangenaam kuieren. De sjieke winkel-wandelstraat Ferhadija wordt overdag een catwalk, en Strosmajerova een langgerekte cocktailbar met trendy bars vol lounge muziek. In een van die cafe's, de populaire City Pub, spreken we af met de Belg Luc Lietaer en zijn vrouw Silvina. Luc werkt voor de OSCE in Sarajevo en heeft de stad de jongste vijf jaar grondig zien veranderen. "Die hippe tenten zijn een relatief recent fenomeen. En ook het toerisme groeit zienderogen. Sarajevo verlost zich stilaan van zijn zwaar verleden. Toeristen durven eindelijk verder te gaan dan Mostar. Na de eerste backpackers, komen er nu ook sporadisch tourbussen vol bezoekers langs. Op CNN loopt momenteel de promotiecampagne "Enjoy Bosnia". Vergelijkbaar met de "Malaysia truely Asia"-clips." En die toeristen zijn meer dan welkom in een land waar het gemiddelde maandloon 150 tot 200 euro bedraagt. "De staatsstructuur van Bosnie-Hercegovina, met 2 regio's, 5 presidenten, en een enorme administratie, is verre van efficient en kost handenvol geld", vertelt Luc bij een pint bier. "Er is corruptie, en het samenleven vlot niet overal even goed. Ik heb de indruk dat de relatie tussen moslims en Kroaten veel stroever verloopt dan die tussen moslims en Serviers. De Kroaten zijn van kamp veranderd tijdens de oorlog, en dat vreet aan het vertrouwen bij de moslims." "De leiders van Republika Srpska spreken zich in niet mis te verstane woorden uit voor onafhankelijkheid, en de Kroaten willen een eigen entiteit, los van de Federatie. Misschien wordt het stilaan tijd om de huidige staatsstructuur te hervormen."