Energieministers raken het eens over energiepact

Archiefbeeld © Belga Image

De vier Energieministers van ons land hebben een akkoord bereikt over het energiepact, zo meldt de Waalse minister Jean-Luc Crucke. De tekst moet nu nog naar de federale, Vlaamse, Brusselse en Waalse regering om daar goedgekeurd te worden.

De vier ministers van Energie in ons land hebben een akkoord bereikt over het interfederaal Energiepact. Het kabinet van Vlaamse minister Bart Tommelein (Open Vld) bevestigt dat de vier ministers een tekst op tafel hebben gelegd, maar benadrukt dat die eerst nog door de vier regeringen moet worden besproken en goedgekeurd.

Het interfederale Energiepact omvat de grote beleidslijnen voor de toekomst van het Belgische energie- en klimaatbeleid tot 2050. Het pact, en dan vooral de discussie over de sluiting van de kerncentrales in 2025, was afgelopen week onderwerp van een felle discussie binnen de meerderheid, zowel Vlaams als federaal. N-VA wil de levensduur van minstens twee kerncentrales verlengen, maar daar zijn de andere partijen niet voor gewonnen.

Ook federaal minister Marie Christine Marghem (MR) benadrukte de afspraken uit het verleden te willen nakomen. Die discussie lijkt nu voorlopig afgewend. Volgens het kabinet-Tommelein ligt er inderdaad een voorstel van de vier energieministers op tafel. Over de inhoud wordt voorlopig niet gecommuniceerd.

‘Voor ons is er pas een akkoord als er een akkoord is binnen de vier regeringen’, zegt woordvoerster Margot Neyskens. Of de kernuitstap in 2025 in de tekst staat, is voorlopig dus niet duidelijk, al benadrukte Crucke maandagavond wel dat ‘het akkoord overeenkomt met wat we sinds het begin hebben gezegd’. ‘We hebben een project dat de vier ministers samenbrengt, ik hoop dat de vier regeringen hun fiat kunnen geven. Ik ben niet de N-VA, en ik heb ook geen leden van die partij gehoord. Ik verwacht nu een antwoord van de regeringen’, klonk het.

Partner Content