Energiefactuur speelt de mentale gezondheid parten

© Getty

De energiecrisis met de fors stijgende energiefactuur zorgt voor meer gesprekken over financiële kopzorgen bij Tele-Onthaal. Bovendien speelt niet alleen het financiële. Volgens de hulplijn wegen de geldzorgen ook op de relatie en de gezondheid, of veroorzaken ze eenzaamheid, zo klinkt het  donderdag in een persbericht.

Crisis na crisis, aldus de hulplijn. Na corona en de oorlog in Oekraïne zijn er nu de torenhoge energieprijzen en dito inflatie, met de winter die er nog aan zit te komen. ‘Onheilspellende berichten over inflatie en recessie volgen elkaar snel op’, klinkt het, en dat sijpelt ook door in de telefoongesprekken en chats bij Tele-Onthaal.

Zo is er de voorbije twee maanden  (1 juli – 11 september) sprake van 7 procent meer gesprekken over sociaal-economische thema’s ten opzichte van vorige zomer. Uitgesplitst is er sprake van 16,3 procent meer gesprekken rond financiële kopzorgen en 13 procent meer gesprekken rond juridische thema’s in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Voor gesprekken rond huisvesting is de toename beperkt tot 1,5 procent.

De snelle opeenvolging van maatschappelijke problemen zet de mentale weerstand van de mensen die de hulplijn bellen onder druk, klinkt het. ‘Zwaarder dan de financiële ballast is soms ook de druk van geldzorgen op andere levensdomeinen. Tele-Onthaal merkt ook een correlatie op tussen sociaal-economische zorgen en andere gespreksthema’s: relaties, gezondheid en eenzaamheid.’

Sinds Covid ligt het aantal oproepen bij de hulplijn sowieso al hoger. Voor de pandemie was er in 2019 sprake van gemiddeld 2.324 oproepen per week. In 2020 was dat gestegen naar 2.675 oproepen per week. Nadien was er een afname, maar de gemiddelden liggen wel nog hoger: 2.647 oproepen per week in 2021 en voorlopig rond de 2.550 oproepen per week dit jaar.

Gasprijzen omhoog

Intussen noteren de gasprijzen in Europa opnieuw boven de 230 euro per megawattuur. De markt vraagt zich af of de maatregelen die de Europese Unie heeft aangekondigd zullen volstaan om tekorten en black-outs te vermijden.

Op de toonaangevende Nederlandse termijnmarkt stijgt de prijs voor aardgas donderdag naar 235 euro per megwattuur. Daarme zijn de dalingen van de prijs sinds begin deze maand weer uitgegomd. In de marken blijft er veel onduidelijkheid over de woensdag door de Europese Commissie aangekondigde noodinterventie op de energiemarkt.

Door de vraag naar elektriciteit te verminderen, de overwinsten van bedrijven die tegen een lage kostprijs elektriciteit produceren af te romen en een solidariteitsbijdrage te eisen van de sector van de fossiele brandstoffen, wil ze de hoge energieprijzen drukken. Maar over een eventueel gasprijsplafond blijft er onduidelijkheid.  Er blijft ook onduidelijkheid over de gasbevoorrading. Verwachte koelere temperaturen eind september zorgen meteen al voor ongerustheid in de markt.

Partner Content