Emotionele herdenkingsplechtigheid van de aanslagen in België

© belga

Het Koninklijk Paleis in Brussel was zondag het decor van een emotionele herdenkingsplechtigheid van de aanslagen in de luchthaven van Zaventem en het Brusselse metrostation Maalbeek. Samen met naasten van de slachtoffers en gewonde slachtoffers woonden de koninklijke familie en alle leden van de federale regering de ceremonie bij.

De plechtigheid begon met een muzikaal moment van de Brusselse zanger Getch Gaëtano. Daarna volgde een voorlezing van de 32 namen van de slachtoffers en een minuut stilte.

Vervolgens richtte Koning Filip zich tot de 500 à 600 aanwezigen.

“We hebben getoond hoe sterk onze maatschappij is. Gesterkt door uw moed, uw waarden, uw waardigheid, gesterkt door de banden met de mensen om u heen, die in deze donkere dagen nog nauwer werden. U hebt niet toegegeven, evenmin als onze maatschappij. U werd geraakt tot in het diepst van uw hart en toch is uw antwoord liefdevol en genereus.”

Het meest emotionele moment kwam er toen enkele burgers die nauw betrokken waren bij de aanslagen het woord namen.

“Mijn eerste gedachte toen ik die plek van chaos verliet, was om de stad te verlaten en nooit meer terug te komen. Nu weet ik dat ik enkel zou vluchten van mijn verantwoordelijkheid, want wij zijn allemaal verantwoordelijk voor de wereld waarin wij leven. Onze enige fout is dat we de dingen laten gebeuren”, vertelt Dominique Denoël, slachtoffer van de aanslag in metrostation Maalbeek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content