Elke Van den Brandt en Meyrem Almaci kandidaat om Groen te leiden

Elke Van den Brandt en Meyrem Almaci © BELGA

Meyrem Almaci en Elke Van den Brandt zijn de kandidaat-voorzitters van Groen. De leden beslissen op 14 en 15 november wie de nieuwe voorzitter wordt.

Zoals verwacht wordt de nieuwe voorzitter van Groen een vrouw. Kamerlid Meyrem Almaci en Vlaams parlementslid Elke Van den Brandt hebben zich officieel kandidaat gesteld.

‘Sterke vrouw’

‘Eén ding staat al vast: de volgende voorzitter van Groen is een sterke vrouw’, laat huidig voorzitter Wouter Van Besien weten. ‘Ik stel met tevredenheid vast dat er meerdere kandidaturen zijn. De komende weken doorkruisen de kandidaten-duo’s Vlaanderen en Brussel om leden te overtuigen van hun project. Op het Fast Forward congres van 14 en 15 november beslissen de leden uiteindelijk wie de nieuwe voorzitster van Groen wordt.’

Meyrem Almaci haar ‘running mate’ als ondervoorzitter is Jeremie Vaneeckhout, schepen in het West-Vlaamse Anzegem. Van den Brandt krijgt de steun van kamerlid Wouter De Vriendt.

Op het congres in november verkiest de ecologische partij een nieuwe bestuursploeg en wordt de interne werking gemoderniseerd.

Stijl en persoonlijkheid

Een grote koerswijziging moet er wellicht niet verwacht worden. Beide kandidaat-voorzitters hebben al laten verstaan dat ze de koers van Wouter Van Besien willen verderzetten. De inhoudelijke verschillen tussen Van den Brandt en Almaci, maar op het vlak van stijl en persoonlijkheid liggen de twee wel redelijk ver uit elkaar.

Zo gaf Van den Brandt eerder al aan dat ze zich als ‘een spelverdeler’ wil opstellen, en in de oppositie niet ‘wil beuken om te beuken’. Almaci is dan weer vooral bekend van haar vurige oppositiewerk en debatteerstijl in het parlement. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content