Elio Di Rupo was nog nooit zo populair

© Belga
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Premier Elio Di Rupo was nooit eerder zo populair als nu. Hij krijgt een waarderingscijfer van 5,9 op 10. Daartegenover staat dat slechts 3,9 op 10 hem een tweede ambstermijn gunt.

Met de moeder alle verkiezingen binnen 9 maanden in zicht, is de nieuwe peiling van De Morgen en VTM een opsteker voor eerste minister Elio Di Rupo en zijn regering. De premier haalde sinds zijn aantreden nooit zo’n goed resultaat als nu.

Di Rupo krijgt een waarderingscijfer van 5,9 op 10. De premier ligt nog steeds beter in de markt bij de Franstaligen dan bij de Vlamingen. In het zuiden van het land prijkt er een 6,5 op zijn rapport, in het noorden 5,5.

Ook de regering deed nooit beter. Zowel de Vlamingen als de Franstaligen schatten de ploeg van Di Rupo nooit hoger in. Haalde diens regering in het begin van de legislatuur een 4,9 op 10, dan krijgt ze nu 5,6.

‘Het palmares dat de regering voor de zomer kon voorleggen, met de begroting en een doorbraak in het eenheidsstatuut, blijft doorwerken,’ zo interpreteert De Morgen de resultaten van de peiling. ‘De premier stelt zich boven het gewoel, de regering regeert, de crisissen lijken bezworen en dat kan de kiezer bekoren.’

Steuntje in de rug van de verkiezingsretoriek

In de aanloop naar de verkiezingen, zijn de resultaten van de peiling dus goed nieuws voor Elio Di Rupo en de PS, maar ook voor de Vlaamse partijen CD&V, SP.A en Open VLD die in de regering zitten. Ze zijn een steuntje in de rug van de verkiezingsretoriek die zegt dat de regering hard werkt en dat het daardoor economisch beter gaat in ons land. Beter dan voorheen en beter dan in de ons omringende landen.

Uit de zomerreeks van Knack.be ‘De inzet van de verkiezingen 2014’ bleek dat het in de campagne twee kanten uit kan gaan. Ofwel bepaalt de uitslag van de N-VA en daarmee gepaard gaand een nieuwe staatshervorming de debatten, ofwel zal het gaan over de grote sociaal-economische thema’s. Als het van de regeringspartijen afhangt, zullen de verkiezingen over dat laatste gaan. De peiling van De Morgen en VTM lijkt de regering wel een tweede kans te willen geven. Over een mogelijke terugkeer van Elio Di Rupo als premier, zijn Vlamingen en Walen bijzonder verdeeld.

Kloof met Franstaligen

Dat de Vlamingen de inspanningen van Di Rupo appreciëren, wil nog niet zeggen dat ze hem een tweede termijn gunnen. Maar 38 procent van de Vlamingen vindt dat hij opnieuw premier moet worden na de verkiezingen van mei 2014. De kloof met de Walen en Brusselaars is gigantisch, want ruim 70 procent van de Franstaligen ziet hem wel weer zitten als eerste minister.

Dat de Vlamingen Di Rupo nooit eerder een zo goed waarderingscijfer geven, maar tergelijkerstijd stellen dat ze hem niet terug willen als premier is mogelijk te verklaren door het feit dat ze na de verkiezingen per se terug een Vlaming aan het roer van het land willen zien staan.

De peiling werd bij ruim 2.600 Belgen afgenomen tussen 16 en 25 augustus, te midden van de commotie over de geschikte spoorbazen en alle andere benoemingen die daaraan vasthangen.

Partner Content