Elio Di Rupo: ‘PS sluit zich niet aan bij nieuwe Zweedse coalitie’

Waals minister-president Di Rupo

De PS heeft niet de intentie om het werk van de voorzitters van MR, Open VLD en CD&V in het kader van de federale formatie te doorkruisen, ‘maar we kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat ze een nieuwe Zweedse coalitie willen opzetten, die in mei 2019 nochtans afgestraft werd door de kiezer’. Dat zegt PS-kopstuk Elio Di Rupo in Le Soir.

‘Wat wij vrezen dat zich met dit trio aan voorzitters (Georges-Louis Bouchez, Egbert Lachaert en Joachim Coens, nvdr.) aan het aftekenen is, is een terugkeer van ‘Zweeds’ zoals in 2014-2018, de regering met de grootste destructieve impact op de sociale zekerheid sinds de Tweede Wereldoorlog’, aldus Di Rupo, die sinds vorig jaar minister-president van de Waalse regering is.

‘Ik wil duidelijk zijn: voor de PS is het helemaal uitgesloten om zich bij zo’n rechtse regering aan te sluiten.’

Het land heeft volgens Di Rupo net nood aan ‘een sociale regering’, die de volksgezondheid vooropstelt. Het voorstel dat de PS en de SP.A vorige week lanceerden, is de vorming van een federale minderheidsregering met de drie traditionele politieke families, en die in het parlement op zoek gaat naar meerderheden, ‘vooral bij Ecolo-Groen’, aldus Di Rupo.

Zo’n coalitie met linkse socialisten, centrum-christendemocraten en rechtse liberalen zou bovendien een afspiegeling van de samenleving zijn, aldus Di Rupo.

Overigens heeft N-VA, dat tussen 2014-2018 ook deelnam aan de ‘Zweedse’ regering, volgens de voormalige PS-voorzitter zelf de deur gesloten voor samenwerking met de PS. ‘Er zijn contacten geweest, maar wij hebben prioriteiten waarop we nog geen antwoord gekregen hebben.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content