Elf mensensmokkelaars opgepakt bij grootschalige actie

Politie © Belga

Bij een gecoördineerde actie van de parketten en federale gerechtelijke politie (FGP) van Leuven, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen zijn de voorbije dagen elf mensensmokkelaars opgepakt. Die zouden deel uitmaken van verschillende bendes die tegen betaling van fikse sommen vluchtelingen overbrachten naar Groot-Brittannië.

Jarenlang al worden de parkeerterreinen langs de E40 tussen Brussel en de Franse grens door mensensmokkelaars gebruikt om hun slachtoffers op vrachtwagens richting Groot-Brittannië te zetten. Zelfs smokkelorganisaties die actief zijn rond de vluchtelingenkampen in Frankrijk brengen hun vluchtelingen geregeld over de Frans-Belgische grens om hun slachtoffers op de Belgische parkings op vrachtwagens te stoppen. Daarnaast zijn de smokkelaars ook vaak actief in de Belgische zeehavens.

‘Bendes verplaatsen zich’

“De laatste tijd merken we dat de bendes zich, onder druk van de politionele en gerechtelijke acties, verplaatsen”, zegt Sarah Callewaert, woordvoerster van het Leuvense parket. “Ze gebruiken ook parkings langs andere snelwegen, zoals de E17, of parkings die meer naar het binnenland gelegen zijn, zoals langs de A2/E314 in Rotselaar, langs de E40 in Heverlee, de E411 in Bierges en de E313 in Ranst. Dichtbij de grens zijn zij ook vaak actief op bijvoorbeeld het industrieterrein rond Veurne.”

Eind 2014 stootten de politiediensten in Leuven, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen bijna tegelijkertijd op bendes mensensmokkelaars. In oktober 2014 ontdekte een vrachtwagenbestuurder op de parking aan de E314 in Rotselaar 6 illegalen in zijn truck, waarna de Leuvense FGP een onderzoek opende. Begin oktober werd ook in Oost-Vlaanderen een onderzoek geopend, naar aanleiding van een interceptie van vreemdelingen op een parking langs de E40 en eind 2014 kwam de Scheepvaartpolitie van Zeebrugge een mensensmokkelorganisatie op het spoor, die kennelijk vanuit het binnenland haar activiteiten ontwikkelde.

Linken tussen verschillende bendes

“De hoofdverdachte in dat laatste onderzoek bleek een 26-jarige asielzoeker te zijn die in Brussel woonachtig was”, gaat de parketwoordvoerdster verder. “Hij werkte met een medeverdachte die de illegale vluchtelingen eerst in een safe-house onderbracht en liet zijn chauffeur rondrijden tussen verschillende snelwegparkings, waar de vluchtelingen naartoe dienden te worden gebracht om op vrachtwagens te worden gestopt.”

Al snel bleek dat de verschillende onderzoeken bendes op het oog hadden die duidelijk linken vertoonden. “Bepaalde smokkelaars kenden elkaar en anderen leverden diensten voor verschillende deelorganisaties. De 3 parketten vorderden voor alle dossiers een onderzoeksrechter die de leiding van het onderzoek overnam.”

Ook minderjarigen actief in het netwerk

Het onderzoek spitste zich toe op bendes die bijna dagelijks transporten organiseerden, waarbij er zich onder de vluchtelingen zowel meerderjarigen als minderjarigen bevonden. De organisatie deinsde er niet voor terug om gebruik te maken van koeltransporten en andere gevaarlijke transportmiddelen en eiste voor de transporten naar het Verenigd Koninkrijk tot 3.500 euro per persoon.”

In de nacht van 26 op 27 januari organiseerden de FGP van Leuven, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen dan een geïntegreerde actie om de verschillende takken van gelinkte mensensmokkelorganisaties in te rekenen. In totaal namen meer dan 200 politiemensen deel aan de actie, waarbij in Rotselaar en Bierges twee transporten met in totaal 17 illegalen werden geïntercepteerd. Het ging om mensen van voornamelijk Syrische en Afghaanse afkomst. “Bij acht huiszoekingen in Brussel, Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node, Laken, Molenbeek en Bierges pakten de agenten ook tien verdachten op”, zegt parketwoordvoerdster Callewaert.

“Op 28 januari werd er nog een bijkomende huiszoeking uitgevoerd in het Brusselse door de FGP West-Vlaanderen, wat leidde tot de bijkomende aanhouding van een verdachte. De verdachten die opgepakt werden, zijn van Iraakse, Turkse, Bulgaarse, Albanese, Iraanse en Afghaanse origine.”

Volgens de verschillende parketten is met de actie een belangrijk netwerk van mensensmokkelaars opgerold. “Het onderzoek loopt nog verder en het is niet uitgesloten dat er in de toekomst nog aanhoudingen volgen”, klinkt het nog. (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content