EK hockey: de vedetten (mannen)

© BELGA

Van 17 tot 25 augustus vindt in Boom het EK hockey plaats, met daarbij ook de Belgische Red Lions. Sport/Voetbalmagazine zet voor u alvast de sterspelers van alle deelnemende landen op een rijtje.

Tobias Hauke (Duitsland)

Hij is amper 25, maar heeft nu al een palmares om u tegen te zeggen. Als tweevoudig olympisch kampioen – Hauke was in 2008 de jongste Duitse medaillewinnaar op de OS – is de middenvelder zijn gewicht in goud waard voor de Duitse selectie. Hij is vooralsnog misschien wat minder bekend dan de broertjes Zeller, Tibor Weissenborn of Jan-Marco Montag, maar het leidt geen twijfel dat Hauke een onmisbare schakel in het team van de Europese titelverdediger is. Meer nog, Hauke is op dit moment een van de beste hockeyers ter wereld.

Sergi Enrique (Spanje)

De getalenteerde en ervaren verdediger van Atlétic Terrassa is een van de vaste waarden in het team van Indurain. Na acht landstitels in de Spaanse competitie zal Enrique vanaf volgend seizoen in ons land te bewonderen zijn. De 25-jarige verdediger ondertekende immers een contract bij het Brusselse Daring. Enrique wordt vooral geroemd om de stabiliteit die hij het team bijbrengt. In Boom zal hij zijn vijfde opeenvolgende EK betwisten.

John John Dohmen (België)

De Brabander is ongetwijfeld de spilfiguur in het Belgische radarwerk. John John Dohmen is nochtans eerder een dienende speler die onvermoeibaar blijkt en de ballen niet alleen recupereert, maar ze nadien ook nog goed inspeelt. Daar komt evenwel nog bij dat de middenvelder ook het doel weet te vinden. De voorbije maanden scoorde hij meer dan eens het winnende doelpunt. Op zijn 25e is hij, na negen jaar in het shirt van de Red Lions, nu al een van de spelers met de meeste caps. Het is die ervaring die in combinatie met zijn sobere spel en serene uitstraling van goudwaarde is op de belangrijke momenten.

Tomas Prochazka (Tsjechië)

De libero en aanvoerder van de Tsjechische nationale ploeg is zonder twijfel de belangrijkste speler in de selectie van bondscoach Keller. Met zijn 1m80 is de 29-jarige robuuste verdediger van het Duitse Mannheimer ook de man die in de gaten moet worden gehouden op strafcorner. Afgezien van hun duelkracht en grote fysieke kwaliteiten weten we niet veel van het nummer 21 op de wereldranking.

Jeroen Hertzberger (Nederland)

De aanvaller van Rotterdam is een ware doelpuntenmachine. Met zijn trofee voor Beste Speler van de Nederlandse Hoofdklasse, een bekroning die Hertzberger ook al in 2008 kreeg, en de titel van Nederlandse topschutter, met 26 doelpunten in 22 wedstrijden, nam Hertzberger een klinkende revanche voor zijn niet-selectie tijdens de vorige OS in Londen. Het is vooral opletten geblazen voor zijn gevaarlijke strafcorners en zijn alom gevreesde neus voor doelpunten.

Ashley Jackson (Engeland)

De grote ster van het Engelse hockey is back in business. Na een postolympische depressie is de 25-jarige Jackson klaar om de ontgoocheling van die vierde plaats in Londen van zich af te spelen. Jackson wordt door de Britse pers maar wat graag met Cristiano Ronaldo vergeleken. Afgezien van het rugnummer 7 heeft Jackson met de Portugese voetballer gemeen dat hij op zijn eentje een hele ploeg kan dragen. Passen, scoren: Jackson is het type dat alles kan met een bal en een stick. Als hij zijn dagje heeft, heeft hij geen ploegmaats nodig om de wedstrijd te beslissen.

Ronan Gormley (Ierland)

De Ieren hebben geen echte sterspeler en moeten het vooral hebben van hun hecht blok en hun typisch Ierse fighting spirit. Aanvoerder Ronan Gormley komt dankzij zijn uitgekiend positiespel en zijn strikte mandekking misschien nog het meest in aanmerking voor de titel van sterspeler. Het moge duidelijk zijn dat het een moeilijk toernooi wordt voor de Ieren, die zelf al aangaven vooral op de derde plaats in de groep te mikken. Ze zullen in ieder geval alles in het werk stellen om een al te grote nederlaag te vermijden.

Dariusz Rachwalski (Polen)

De Poolse aanvoerder is doorgaans bij zowat elke goeie actie van zijn team betrokken. Hij is de voornaamste aanjager van de Polen. Hij houdt de troepen samen en sleurt zijn team vaak door de moeilijke momenten. Zijn handigheid en zijn dodelijke strafcorners staan buiten kijf. Feit is wel dat wanneer Rachwalski lamgelegd wordt, er van de Polen niet veel meer overblijft…

(LT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content