Eerste Arabische Marsmissie succesvol gelanceerd

© AFP

Vanop de Japanse ruimtehaven Tanegashima is maandag (lokale tijd) met succes de eerste Arabische sonde naar Mars gelanceerd. De lancering was op het internet live te volgen.

Al-Amal (Hoop, in het Nederlands) werd om 06.58 uur lokale tijd (23.58 uur zondagavond Belgische tijd) gelanceerd met een H2A202-draagraket die deel uitmaakt van de H-IIA draagraketfamilie. Ze is ontwikkeld en gebouwd door Mitsubishi Heavy Industries. Het is de bedoeling dat al-Amal in februari in een baan rond Mars komt, als eerste Arabische missie naar een andere planeet.

Atmosfeer onderzoeken

De sonde moet ongeveer twee jaar lang de atmosfeer van Mars in kaart brengen. De verkenner gaat dan weer op zoek naar antwoorden op de vraag waarom waterstof en zuurstof verdwijnen uit de dunne dampkring van Mars. Het vliegt de ruimte in, waardoor Mars geen kans meer heeft op leven zoals op aarde.

Maar de missie is vooral bedoeld om de Verenigde Arabische Emiraten op de kaart te zetten. Het land ziet wetenschap en technologie als een inkomstenbron voor de toekomst, wanneer de olie opraakt. De VAE hebben sinds 2014 een eigen ruimtevaartorganisatie en vorig jaar ging voor het eerst een man uit het land naar de ruimte. Astronaut Hazza al-Mansoeri verbleef toen ongeveer een week in het Internationaal Ruimtestation ISS.

Partner Content