‘Eerherstel voor Van Cauwenberghe is niet perse goed voor Di Rupo en Magnette’

Jean-Claude Van Cauwenberghe, toen Waals minister-president, en PS-partijvoorzitter Elio Di Rupo. © Belga

De voormalige PS-burgemeester van Charleroi Jean-Claude Van Cauwenberghe is vrijgesproken in zes corruptiezaken. Wat betekent dat voor Elio Di Rupo en Paul Magnette, die de PS wilden bevrijden van ‘les parvenus‘? Drie vragen aan Olivier Mouton van LeVif/L’Express.

De correctionele rechtbank van Charleroi heeft voormalig PS-burgemeester van Charleroi Jean-Claude Van Cauwenberghe bij gebrek aan bewijzen vrijgesproken in het dossier Sodexo. ‘Van Cau’ is daarmee witgewassen in de zes zaken waarin hij betrokken was.

Deze zaak had betrekking op schoolmaaltijden. In 2002 sloot de stad Charleroi een contract af met Sodexo voor de dagelijkse levering van 750 schoolmaaltijden. Dat cijfer wijzigde nadien in 450 maaltijden, wat het bedrijf inkomsten deed mislopen die aanleiding gaven tot valse compensatiefacturen. Van Cauwenberghe, op dat ogenblik opnieuw gemeenteraadslid, was volgens het parket tussengekomen om die compensaties te activeren. Hij werd vervolgd wegens corruptie, want werd twee keer uitgenodigd voor gastronomische etentjes aangeboden door de baas van Sodexo.

De rechtbank oordeelde dat er in dit dossier geen element van bewijs bestond dat Jean-Claude Van Cauwenberghe invloed had uitgeoefend. Voor de feiten waren er al etentjes tussen beide mannen, die een vorm van een zekere gewoonte aantonen, aldus de rechtbank.

Ex-schepen van onderwijs, Jean-Pol Demacq, werd schuldig bevonden aan schriftvervalsing, voor het opmaken van twee vervalste bestelbonnen om het inkomstenverlies van Sodexo te vergoeden. Hij kreeg opschorting van straf (gedurende een jaar), net als de ambtenaar die het mechanisme had uitgevoerd.

Wat betekent deze vrijspraak van een voormalige PS-coryfee voor de grootste oppositiepartij van het land? Drie vragen aan Olivier Mouton, politiek redacteur van LeVif/L’Express.

Ligt de weg nu open voor een politieke comeback van Jean-Claude Van Cauwenberghe, als oud-burgemeester van Charleroi en voormalig Waals minister-president toch een gewezen boegbeeld van de Franstalige socialisten?

OLIVIER MOUTON: Er is weinig kans op een echte comeback. Van Cauwenberghe is niet meer de jongste, hij is 72, en hij vertegenwoordigt niet meer de toekomst van de PS. Hij heeft wel nog de wil om het intern debat over de Waalse identiteit nieuw leven in te blazen en zou in die hoedanigheid nog een symbolische missie kunnen krijgen.

Is dit lastig voor Elio Di Rupo en Paul Magnette, die op het hoogtepunt van de schandalen in Charleroi zzer streng waren voor Van Cau?

OLIVIER MOUTON: Het is duidelijk dat zijn eerherstel niet perse goed nieuws is voor Di Rupo en Magnette. We weten nog hoe Di Rupo toendertijd de ‘parvenus’ onder vuur.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Van Cau geniet ook nog belangrijke steun in Charleroi waar hij beweert ‘de stem van de basis’ te zijn. Bovendien brengt de sterke vooruitgang van de PTB/PVDA in de peilingen de PS in een vervelende positie.

De partij zal het revanchisme van Van Cau moeten beheren, want dat kan hen schade toebrengen.

Wordt de PS nog veel geplaagd door schandalen? Of heeft Di Rupo dat inderdaad kunnen opruimen?

OLIVIER MOUTON: De PS gaat niet meer gebukt onder schandalen zoals in de tijd van Charleroi, ook al is het Waals gewest niet beschut tegen nieuwe beroering, getuige het schandaal bij de Waalse Gewestelijke Afvaldienst.

Vandaag is het belangrijkste probleem voor de PS haar plaats op de politieke ladder. De eerste partij van Wallonië had lange tijd het Gewest ‘in haar greep’ met cliëntelisme, en dat is vandaag minder het geval. De PS worstelt nu vooral met haar positie tegenover de federale regering en de N-VA, die ze hoopt tot een communautaire misstap te drijven.

Vandaag wil de partij, na 25 jaar machtsdeelname, haar discours opfrissen en dat wordt allemaal besproken op het Chantier des idées, de Ideëenwerf. Die denkoefening is alleszins van levensbelang voor 2019.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content