Eenheidsstatuut: ‘Werkgevers moeten water bij wijn doen’ (ACLVB)

Jan Vercamst, voorzitter van de liberale vakbond ACLVB. © Belga

Werkgeversvertegenwoordigers zijn op het kabinet van minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) geweest voor overleg rond het eenheidsstatuut. ‘Nu wachten we haar strategie af.’

Minister van Werk Monica De Coninck (SP.A) heeft de werkgeversvertegenwoordigers en de vakbonden ontvangen voor het overleg rond het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden.

Na het gesprek wilden de werkgeversorganisatie niet veel kwijt. “We hebben een stand van zaken gegeven”, zei VBO-topman Pieter Timmermans. Minister Monica De Coninck (SP.A) liet volgens hem nog niet in haar kaarten kijken. “We wachten af wat de strategie nu zal zijn.”

Een oplossing is hoogdringend, want de door het Grondwettelijk Hof opgelegde deadline voor een gelijkschakeling van de statuten verstrijkt op 8 juli.

Eerder waren de gesprekken tussen werkgevers en vakbonden in de Groep van Tien vastgelopen. Het water tussen de partijen bleek te diep, vooral rond de opzegvergoedingen.

ACLVB: ‘Mislukken is geen optie’

Jan Vercamst, voorzitter van de liberale vakbond ACLVB, maakte aan het kabinet van De Coninck duidelijk dat de werkgevers wat hem betreft water bij de wijn moeten doen. “De economische situatie wordt misbruikt om voorstellen onder het minimum minimorum te leveren”, aldus Vercamst.

De ACLVB-voorzitter zegt dat een duurzame oplossing gezocht moet worden “die decennia kan meegaan”. Hij denkt dat een tussenkomst van de regering het overleg veel vooruit kan helpen. De voorzitter wil zo snel mogelijk een oplossing. Gevraagd hoe het verder moet als de deadline van 8 juli niet gehaald wordt, zei Vercamst dat “mislukken geen optie is.

Regering gaat onderhandelingen ‘Faciliteren’

Volgens ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw is op het kabinet van minister Monica De Coninck (SP.A) afgesproken “dat het overleg verder gaat”. Dat zei hij na afloop van het gesprek met de minister. De regering zal de onderhandelingen “faciliteren”.

Net als de werkgevers, waren ook de liberale en socialistische vakbond karig met commentaar na hun bezoek aan De Coninck en de kabinetschef van Elio Di Rupo. “Het overleg gaat voort zoals afgesproken met de Groep van Tien”, zei De Leeuw. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content