‘Een werkloze mag een job als poetshulp niet zomaar weigeren’

© iStock
Jelle Dehaen
Jelle Dehaen Medewerker Knack, historicus, filosoof, auteur

‘Via poetshulp kunnen we veel laaggeschoolden activeren. Zo krijgen ze een loon en leggen ze sociale contacten’, zegt Vlaams Parlementslid Miranda Van Eetvelde (N-VA).

Waarom is er zo’n tekort aan poetshulpen?

Miranda Van Eetvelde: De economie groeit waardoor er steeds meer vacatures zijn en steeds minder werkzoekenden. Daarbij komt dat elk jaar meer mensen poetshulp aanvragen. Tegelijk worden veel poetshulpen een dagje ouder en kunnen ze het zware werk minder goed aan of gaan met pensioen. Het aantal openstaande vacatures voor poetshulpen is bijgevolg in 2017 gestegen met dertig procent in vergelijking met een jaar eerder. De instroom ligt dus te laag.

Het is misschien niet de meest aantrekkelijke job, maar mensen bouwen wel iets op.

Waarom zijn er te weinig nieuwe kandidaten?

Van Eetvelde: Poetshulp zijn valt niet te onderschatten. Het is vaak fysiek belastend werk dat behoorlijk eenzaam kan zijn omdat je geen collega’s hebt.

Zestien procent van de poetshulpen is minstens een maand per jaar ziek. Hoe kan de overheid het ziekteverzuim laten dalen?

Van Eetvelde: We moeten zorgen dat mensen in goede omstandigheden kunnen werken en dat ze ergonomisch degelijk ondersteund worden. We trachten hen te helpen, onder meer door opleidingen te geven waarin ze leren hoe de fysieke belasting verminderd kan worden.

Miranda Van Eetvelde.
Miranda Van Eetvelde.

U wilt een activeringsbeleid voeren. Wat houdt dat in?

Van Eetvelde: We moeten nog meer opleidingen organiseren. Daarnaast moet het opvolgings- en sanctiebeleid consequent uitgevoerd worden. Als we inspanningen leveren door mensen bij de VDAB een kwaliteitsvolle opleiding te laten volgen, mogen ze die job niet zomaar kunnen weigeren.

Schoonmaken is misschien niet de leukste job. Wat heeft een poetshulp aan die baan?

Van Eetvelde: Het is een laagdrempelige job, waarvoor je geen diploma nodig hebt. Zo bereiken we heel wat kansengroepen: 42 procent van de poetshulpen is laaggeschoold en 42 procent heeft een migratieachtergrond. Het is misschien niet de meest aantrekkelijke job, maar mensen bouwen wel iets op. Zo hebben ze sociale contacten en krijgen ze een loon en een eindejaarspremie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content