Simon Demeulemeester

Eén vraag aan Luk Van Biesen: moet Kitir nu terug naar Marokko, of is ze gek?

Ga terug naar Marokko.‘ Hoeveel woorden van die zin kunnen er verkeerd begrepen worden? Volgens Open VLD-Kamerlid Luk Van Biesen: veel. Volgens Van Dale: geen.

Kijkt u eens naar de interpretatie die Van Biesen aan zijn woorden gaf: ‘Indien mijn tussenkomst verkeerd werd begrepen, wil ik mij daarvoor verontschuldigen. Wat ik gezegd heb is dat de arbeiders bij Caterpillar tot de meest performante, de meest hardwerkende en de meest productieve behoren die er zijn en dat ze wel andere werkgevers zullen kunnen overtuigen, wat hun afkomst ook is.’

Volgen wij Van Biesens logica, dan acht hij het blijkbaar redelijk dat zijn collega Kitir de zin ‘Ga terug naar Marokko’ (hij ontkent nergens expliciet die woorden gezegd te hebben) correct interpreteert als ‘de arbeiders bij Caterpillar behoren tot de meest performante, en de meest hardwerkende en de meest productieve die er zijn en dat ze wel andere werkgevers kunnen overtuigen, wat hun afkomst ook is’.

Meryame Kitir
Meryame Kitir© Belga Image

Dat kan. Als je aan wanen lijdt of zeer ernstige psychoses doet. In de volksmond: compleet gek bent.

Er is nog een andere mogelijkheid. Van Biesen heeft gezegd: ‘Dat ze dan teruggaan naar Marokko’. ‘Ze’ zouden dan de werknemers van Caterpillar zijn. Wat zou verklaren waarom Van Biesen in zijn excuses wel over de afkomst van die werknemers praat, terwijl Kitir daar op het spreekgestoelte van de Kamer met geen woord over repte. Zoals Kitir terecht zegt is dat een impliciete schuldbekentenis van Van Biesen. Dat zijn racistische uitspraak aan het adres van de Caterpillar-werknemers gericht zou zijn, doet uiteraard niets af aan het vuige karakter ervan. De tijd is gekomen dat dergelijke uitspraken ‘niet, nooit, nergens’ (dixit Van Biesen voorzitster Gwendolyn Rutten) meer getolereerd worden.

Schuldbekentenis

Niet alleen zijn de excuses van Van Biesen dus beledigend voor Kitir en Calvo – adding insult to injury – ze zijn ook een schuldbekentenis. Want wie zich verontschuldigt, erkent immers toch schuld? Dus ofwel zou Van Biesen zich moeten verontschuldigen omdat hij een platte, racistische uitspraak deed. Ofwel zou hij moeten zeggen dat hij die uitspraak niet heeft gedaan en het hele incident afdoen als de wanen van twee collega-Kamerleden. Maar jezelf verontschuldigen omdat een ander iets verkeerd begrepen heeft? Kom nou.

‘Ga terug naar Marokko’ kan je maar op één manier verkeerd begrijpen. Door als parlementslid te denken dat het iets anders kan betekenen dan gore racistische praat. De verkeerde interpretaties liggen hier overigens voor het grijpen: zo kan een liberaal partijvoorzitter verkeerdelijk denken dat je een parlementslid die iets zegt wat ‘niet, nooit, nergens’ kan, gewoon kan laten zitten waar hij zit.

PS. Meryame Kitir is geboren in Maasmechelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content