Een uitvaart is duurder dan u denkt

© istock

Volgens cijfers van uitvaartspecialist Dela kost een gemiddelde uitvaart zo’n 4000 euro, zonder daarbij rekening te houden met de kostprijs van de zerk, de concessie en de koffietafel.

Met de concessie en de koffietafel stijgt de prijs al gauw tot 5000 euro. Dat komt goed overeen met zo’n 38 procent van de ondervraagden, die de kostprijs van de begrafenis inschat op 3000 à 5000 euro; zo’n 20 procent rekent op 5000 à 7500 euro. Dat komt waarschijnlijk omdat driekwart van de ondervraagden al minstens één keer van nabij betrokken was bij de regeling van een uitvaart.

Toch onderschat 23 procent van de ondervraagden de kosten die gepaard gaan met de begrafenis. 10 procent heeft zelfs helemaal geen idéé. 2 procent schat met meer dan 10.000 euro de gemiddelde kostprijs van een begrafenis wel heel hoog in.

De uiteenlopende schattingen kunnen te maken hebben met regionale verschillen. Zo is een ‘koffietafel’ in West-Vlaanderen, waar meestal ook een warme maaltijd aan te pas komt, meestal duurder dan in Antwerpen, waar de nabestaanden samen een broodje verorberen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content