Een revolutionair plan voor BHV

De voormalige federale ombudsman heeft een opmerkelijk voorstel om de knoop rond Brussel en BHV te ontwarren.

In het magazine Le Vif stelt Pierre-Yves Monette, de gewezen federale ombudsman en professor internationale bemiddeling aan het Europacollege in Brugge, voor om BHV te splitsen en Brussel uit te breiden met stukken van Vlaamse en Waals-Brabantse gemeenten. Delen van Waalse en Brusselse gemeenten zouden dan weer naar Vlaanderen gaan.

Monette stelt voor om het administratief en gerechtelijk arrondissement BHV te splitsen. Brussel zou uitgebreid worden met delen van Drogenbos, Linkebeek en Kraainem. Brussel en Wallonië zouden aan elkaar grenzen door stukken van Sint-Genesius-Rode en Hoeilaart – het gebied tussen de spoorlijnen Charleroi-Brussel en Namen-Brussel, grotendeels ingenomen door het Zoniënwoud – bij Brussel te voegen.

Van Brussel naar Vlaanderen Ook de Waals-Brabantse gemeenten Terhulpen, Waterloo, Genval en Rixensart komen in het voorstel bij het Brussels gewest.

Wallonië zou aan Vlaanderen bepaalde buurten van Moeskroen en Komen afstaan. Ook stukjes van Brusselse gemeenten, zoals het stukje Anderlecht buiten de Ring of deeltjes van Jette, Ganshoren, Watermaal-Bosvoorde en Oudergem zouden naar Vlaanderen gaan.

De gewezen ombudsman stelt ook voor om het basisonderwijs in Brussel te regionaliseren. Elk kind zou er voor de helft les in het Frans krijgen en voor de andere helft in het Nederlands.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content