Eén op vijf teruggekeerde Syriëstrijders is vrouw of minderjarig: ‘Specifieke aanpak nodig’

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). © Belga

Minister Jan Jambon heeft een geüpdatete terreurlijst van het OCAD vrijgegeven.

Van alle Syriëstrijders die de afgelopen jaren teruggekeerd zijn naar ons land, is één op de vijf vrouw of minderjarig. Dat blijkt uit een update van de terreurlijst van het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse OCAD, die bevoegd minister Jan Jambon (N-VA) heeft vrijgegeven na een parlementaire vraag van CD&V-Kamerlid Veli Yüksel.

De Belgische terreurlijst telt momenteel 621 personen. Daarvan zijn er 121 waarvan het OCAD vermoedt dat ze na een verblijf in Syrië terug in ons land zijn, onder wie 23 vrouwen en één kind.

‘De groeiende terugkeer van het aantal vrouwen en kinderen baart mij zorgen’, zegt Yüksel. ‘Het gaat hierbij om minderjarigen die indertijd naar het ‘kalifaat’ werden meegenomen door hun vader of moeder, of die in Irak en Syrië werden verwekt. Gezien de eerste Syriëstrijders vijf jaar geleden vertrokken zijn, verdient dit zeker onze aandacht’, klinkt het.

Lokaal niveau

Minister van Binnenlandse Zaken Jambon is het daarmee eens. ‘Er is wel degelijk een specifieke aanpak nodig om de groeiende terugkeer van vrouwen en kinderen op te vangen’, klinkt het in zijn antwoord op de parlementaire vraag van Yüksel.

Volgens de minister speelt het lokale niveau daarin een belangrijke rol, bijvoorbeeld binnen de Lokale Integrale Veiligheidscellen (LIVC). Bovendien wordt zo’n aanpak ook besproken in het kader van de opvolging van teruggekeerde Syriëstrijders binnen de 23 ‘local task forces’ (LTF’s) in ons land.

Terreurlijst

De OCAD-lijst telt momenteel 621 personen, ééntje minder dan vorige maand. In september 2015 waren dat er nog 828. Ons land telt nog 134 ‘potentiële kandidaat-strijders’, 10 minder dan in juni het geval was. Van 122 Belgische strijders neemt het OCAD aan dat ze zijn overleden in Syrië of Irak. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn er drie mensen vanuit ons land naar Syrië of Irak vertrokken, in heel 2016 waren dat er zeven.

Op de lijst staan in totaal 109 vrouwen, van wie er zich nog 54 in Syrië bevinden en 32 die als potentiële vertrekkers worden omschreven. De terreurlijst telt ook 17 minderjarigen. Daarvan zitten er 11 in Syrië en zijn er vijf kandidaat-strijders.

Wie op de OCAD-lijst komt wordt nauwlettend opgevolgd door de veiligheidsdiensten. Daarnaast volgen de politie en de Staatsveiligheid zelf nog meer mensen die ze (voorlopig) niet op de prioritaire lijst zetten. Staatsveiligheid wisselt daarvoor onder meer gegevens uit met andere Europese inlichtingendiensten.

Partner Content