Een op drie kandidaten zet procedure om vluchtelingen op te vangen door

Asielzoekers komen naar de opvang aan WTC III © BELGA

Van de 1.800 gezinnen die zich aanmeldden om een kind, jongere of gezin op de vlucht op te vangen, kwam één op de drie gezinnen ook naar een specifieke infosessie rond de opvang van vluchtelingen.

Al 169 kandidaat-gezinnen staan aan de start van het screeningstraject, meldt Pleegzorg Vlaanderen bij de start van de “Week van de Pleegzorg”.

Begin september lanceerde Pleegzorg Vlaanderen het pilootproject ‘Geef de wereld een thuis’, waarbij gezinnen zich konden aanmelden om een kind, jongere of gezin op de vlucht op te vangen in hun gezin. Ondertussen vonden 596 gezinnen de weg naar een van de 21 specifieke infosessies rond de opvang van niet-begeleide minderjarigen of vluchtelingengezinnen die overal in Vlaanderen georganiseerd werden. “Eén op de zes voelde zich aangesproken om een gevlucht gezin op te vangen in huis, 505 gezinnen ontdekten wat de opvang van een NBMV zou kunnen betekenen”, zegt woordvoerder Niels Heselmans van Pleegzorg Vlaanderen.

Screening

De komende weken starten kandidaat-gezinnen over heel Vlaanderen aan het screeningstraject voor de opvang van vluchtelingen. “Maar liefst 169 gezinnen gaf meteen na de infosessies te kennen dat ze wilden doorgaan met het traject en beginnen aan de voorbereiding”, zegt Heselmans. “We verwachten dat dat aantal nog zal stijgen in de loop van de komende weken en maanden, want ook dan zullen we nog verder inzetten op de opvang van vluchtelingen.”

Kandidaat-gezinnen worden gescreend en voorbereid aan de hand van een aantal persoonlijke gesprekken en vormingsmomenten. “Belangrijk daarbij is dat gezinnen een realistisch beeld meekrijgen over de opvang van een kind of gezin op de vlucht. Maar we geven ook ankers mee die gezinnen kunnen gebruiken wanneer er moeilijkheden optreden, wanneer ze op culturele verschillen botsen of trauma’s naar boven komen.”

Geschat wordt dat midden januari de eerste gezinnen zullen klaarstaan om niet-begeleide minderjarigen op te vangen in hun gezin. Dat één op de drie initiële kandidaten ‘afhaakt’, leidt niet tot ongerustheid bij Pleegzorg Vlaanderen. “De aantallen stroken met de cijfers die we ook bij pleegzorg in het algemeen optekenen.”, aldus Heselmans. (Belga/MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content