‘Eén miljoen Vlaamse woningen voldoet niet aan normen’

© belga

Eén miljoen Vlaamse woningen haalt de Vlaamse woon­normen niet. Opvallend is dat bijna de helft van de privé-huurwoningen niet in orde is. Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat een deel van de eigenaars niet happig is op huurders van vreemde origine of met een OCMW-inkomen.

Dat schrijven De Standaard en De Morgen, op basis van het Grote Woononderzoek, een grootschalige enquête van het Steunpunt Wonen.

De onderzoekers gingen voor het eerst niet alleen af op de verklaringen van de bewoners. Vijfduizend woningen werden ook grondig gescreend volgens de kwaliteitsnormen van de Vlaamse overheid.

De Standaard gaat dieper in op die normen. Er zijn een miljoen Vlaamse woningen die d enormen niet halen. Bij de privéhuurwoningen is het relatief slechter gesteld: daar voldoet de helft niet. Sociale huurwoningen scoren nauwelijks beter.

De Morgen gaat in op discriminatie op de huurmarkt, die ook uit de studie blijkt. Meer dan een op vijf verhuurders wil geen huurders van vreemde origine, schrijft de krant. Mensen met een inkomen van het OCMW worden dan weer door ruim een op de drie verhuurders wandelen gestuurd.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content