Opinie

Johan Vande Lanotte

‘Eén koude oorlog was meer dan genoeg’ (Johan Vande Lanotte)

Johan Vande Lanotte Minister van staat en advocaat

‘Het streven naar een kernwapenvrije wereld was een van de hoofdredenen om me in de jaren tachtig aan te sluiten bij de socialisten’, schrijft Johan Vande Lanotte in een opiniebijdrage. ‘Het waren andere tijden. De Koude Oorlog hield ons allemaal in de ban en de Vlaams-nationalisten bij de Volksunie waren nog pacifisten.’

Voor SP.A is het duidelijk: kernwapens horen niet thuis in ons land. We kopen ook geen 40 nieuwe gevechtsvliegtuigen van 120 miljoen euro het stuk om die kernbommen te vervoeren. ‘Blufpoker’, noemt de N-VA ons voorstel om de kernwapens terug te trekken. Nochtans hebben andere landen het ons al voor gedaan. NAVO-lidstaten als Groot-Brittannië, Canada en Griekenland herbergen geen Amerikaanse tactische kernwapens meer.

België kan dus als soeverein land perfect aan de Amerikanen te kennen geven dat we hun kernwapens weg willen van ons grondgebied. Dat is niet naïef, dat is geen straffe taal. Dat is de realiteit, voor landen en partijen die niet blijven vastzitten in een Koude Oorlog-discours.

De Russische beer klauwt weer, stelt de N-VA vast. De situatie in Oekraïne leert hen dat de veiligheidsuitdagingen nooit zijn weggeweest. Goed opgemerkt, we gaan die uitdagingen liever aan zoals de Europese Unie én de Verenigde Staten nu doen. Via bemiddeling, onderhandelingen en als het moet sancties. We gaan toch niet opnieuw dreigen met de aanwezigheid van kernwapens en mekaar meesleuren in een peperdure wapenwedloop? Waar één lucifer voldoende kan zijn om de halve wereldbol in de fik te steken? Eén Koude Oorlog was meer dan genoeg.

Francken en co brengen hulde aan de ondertussen bijna zeven decennia van vrede en veiligheid op het Europese continent, dankzij de NAVO, de EU én “een gezonde portie trans-Atlantische solidariteit”. We sluiten ons graag aan bij dat eerbetoon. Alleen: denken ze nu echt dat die vrede en de veiligheid te danken is aan de aanwezigheid van kernwapens in Europa? We draaien de redenering om: de verwijdering van dure en gevaarlijke kernwapens zou de veiligheid net vergroten.

Als we pretenderen voor een kernwapenvrije wereld te zijn, kunnen we niet wachten tot alle landen netjes samen beslissen om kernwapens te bannen. Dan moeten we het voortouw durven nemen. Geen modernisering van de kernwapens op ons grondgebied, geen nieuwe kernwapens, maar een terugtrekking.

Vroeger was de Vlaamse beweging nog geïnspireerd door de idee van ‘nooit meer oorlog’. Waar is de tijd? Op zijn congres betreurde de N-VA de ‘vermageringskuur’ voor het leger en pleitte de partij voor extra investeringen in Defensie. Het kan verkeren.

Partner Content