‘Eddy Merckx moet voor raadkamer verschijnen in zaak van actieve corruptie’

Eddy Merckx tijdens de Ronde van Vlaanderen © BELGA

Ex-wielrenner Eddy Merckx riskeert een rechtszaak voor actieve corruptie. Volgens het Brusselse parket kocht hij kocht een politiechef om zodat hij 46 fietsen kon verkopen aan de lokale politie van Anderlecht, Vorst en Sint-Gillis. Hij moet voor de raadkamer verschijnen.

Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Eddy Merckx reageerde in 2007 op een openbare aanbesteding van de politiezone Brussel-Zuid, die op zoek was naar stadsfietsen. Zijn prijs zat uiteindelijk ietsje onder die van zijn concurrenten, maar hij zou daarover getipt zijn door een politieagent. Die zou op vraag van Merckx in de enveloppen van de andere mogelijke leveranciers hebben geneusd en hun prijzen hebben doorgespeeld aan Merckx, en ze zouden de datum op zijn offerte hebben vervalst. In ruil voor de vriendendienst zouden de politiechef en zijn vrouw elk een topmodel van Merckx cadeau gekregen hebben.

‘Alles op factuur’

“Actieve corruptie”, meent het parket. Het parket heeft Merckx zopas gedagvaard voor de raadkamer, waar hij volgens Het Laatste Nieuws na de zomervakantie zal verschijnen. Als de raadkamer de Kannibaal doorstuurt naar de rechter, riskeert hij twee jaar cel wegens het omkopen van een ambtenaar.

Zowel Eddy Merckx als politieman Philippe B. hebben altijd hun onschuld staande gehouden. Eerder verklaarde Merckx al dat hij de politie nooit fietsen cadeau deed en dat alles op factuur staat.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content