Ecolo voorzichtig over nieuwe aanpak onderhandelingen

© Belga

De partij heeft bedenkingen bij een volledige overheveling van het arbeidsmarktbeleid in ruil voor de kinderbijslag.

Ecolo is voorzichtig over een nieuwe aanpak van de onderhandelingen over de staatshervorming waarbij enkele thema’s in de diepte zouden worden uitgewerkt. De partij zegt bij monde van senator Marcel Cheron voorts niets te verwachten van de N-VA.

Onder het motto ‘versmallen, maar verdiepen’ zou er gestreefd worden naar een grondige hervorming op één domein, bijvoorbeeld het sociaal-economische. In ruil voor bijvoorbeeld een volledige overheveling van het arbeidsmarktbeleid zou men dan de regionalisering van de kinderbijslag kunnen laten vallen, zo werd al door CD&V en N-VA geopperd.

Cheron reageerde daar woensdag op de RTBF voorzichtig op. Want het overhevelen van het arbeidsmarktbeleid betekent een overheveling van de werkloosheidsuitkeringen en dat betekent een onmanteling van de sociale zekerheid, aldus Cheron.

Voorts haalde de groene senator uit naar de N-VA. ‘Het is duidelijk. Wij hebben geen vertrouwen in de N-VA. Die partij vertrouwen zou een vergissing zijn, maar dat betekent niet dat we niet de wil zouden hebben om tot een oplossing te komen’, aldus Cheron.

Bedenkingen Milquet

Ook voor CDH-voorzitster Joëlle Milquet kan er geen sprake van zijn om aan de werkloosheidsuitkeringen te raken. Het gaat volgens haar immers om ‘het hart’ van de sociale zekerheid.

De vicepremier zegt wel bereid te zijn om te praten over de
regionalisering van het doelgroepenbeleid of de PWA’s (Plaatselijke Werkgelegenheidsagentschappen) omdat die zaken niet raken aan het mechanisme van de sociale zekerheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content