Lode Vereeck

‘Echte hypocrisie? 5 jaar niks doen en dan verwijten dat ze jouw lamentabele erfenis aanpakken’

Lode Vereeck Senator voor Open VLD

Lode Vereeck (Open VLD) pikt de kritiek van Rob Beenders (SP.A) niet op het energiebeleid van Vlaams minister Annemie Turtelboom. ‘Problemen creëren is één ding. Problemen oplossen, daar heb je liberalen voor nodig.’

Het moet pijn doen dat na vijf jaar stilstand in de vorige Vlaamse regering de uitdagingen in ons energiebeleid eindelijk worden aangepakt: de onbetaalde facturen van 9,2 miljard voor groene stroomcertificaten worden opgekuist, het premiestelsel wordt hervormd om de energie-efficiëntie van onze gebouwen sneller te realiseren, én er is – voor het eerst – een energiearmoedeplan.

Wegens een schaamrood gebrek aan realisaties in het verleden kiest de huidige oppositie er keer op keer voor om de populistische kaart te trekken. Goochelen met cijfers en begrippen om mensen bang te maken. Ik raad de oppositie toch aan om hun frustratie niet de vrije loop te laten. Wie vandaag te maken heeft met energiearmoede, verdient beter dan de speelbal te worden van politieke spelletjes.

Over één ding zijn we het wel eens. Een energiearmoedeplan opmaken was nodig. Alleen vreemd dat de partij van Rob Beenders (SP.A) daar pas na vijf jaar achter komt. Anno 2016 is minister Annemie Turtelboom (Open VLD) zowaar een pionier op dit vlak. Er is dus kostbare tijd verloren gegaan, want energiearmoede is inderdaad een probleem. Een probleem dat al veel eerder had kunnen aangepakt worden, waardoor vele mensen hadden kunnen geholpen worden. Maar dat is helaas nooit gebeurd. Energiearmoedeplan? Nada. Plan voor energie-efficiëntie? Nada. Schuldafbouw? Nada.

Dat gebeurt nu wel en ik begrijp dat zoiets pikt. Want laten we toch even de zaken scherp stellen. De Vlaamse energieheffing mag wettelijk niet op het verbruik gebaseerd zijn (wegens het non bis in idem-principe: je mag geen twee keer hetzelfde belasten). Vandaag zijn er dus slechts 14 categorieën, waardoor de belasting grotendeels forfaitair is (mét een sociaal tarief van 25 euro voor kwetsbare gezinnen en een heffing van 120.000 euro voor grote bedrijven).

Maar dit verandert niets aan het feit dat 72% van onze energiefactuur wél bepaald wordt door hoe hoog of laag het verbruik is. Minder verbruiken kan op vele manieren, ook wanneer je over minder financiële middelen beschikt. Voor de kwetsbare gezinnen liggen de energiepremies bv. 50% hoger dan gemiddeld. Zij kunnen ook renteloze leningen verkrijgen die worden terugbetaald op het tempo van de energiebesparing. De Vlaamse regering wil ook inzetten op energierenovaties in de huurmarkt voor deze doelgroep en op bijkomende programma’s voor hoogrendementsglas en spouwmuurisolatie bovenop de bestaande sociale programma’s. Maar alle kleintjes helpen ook. Eén gloeilamp vervangen door een LED-lamp volstaat al om 12,5 euro per jaar te besparen.

Wie vandaag zijn rekeningen niet kan betalen, kan tijdelijk terugvallen op een sociale energieleverancier en een budgetmeter. Ook hier gaat nu vaak kostbare tijd verloren, want de betalingsproblemen worden vandaag pas aangepakt als het al (te) laat is. Een duidelijke factuur is een eerste goede stap, maar wanneer een betaling achterblijft, moeten de alarmbellen door een betere verbruiksmonitoring sneller afgaan, zodat er sneller geholpen kan worden. Dat is waar dit energiearmoedeplan om draait.

Maar daar is het Rob Beenders dus niet om te doen. Wel om zoveel mogelijk mensen angst aan te jagen. Daarvoor gooit hij alles op een hoop. De energiefactuur is niet hetzelfde als de elektriciteitsfactuur. Gezinnen die verwarmen met mazout en gas, zien vandaag hun totale factuur inclusief elektriciteit immers dalen.

Lef heeft Beenders wel, dat moet je hem meegeven. Als maagdelijk parlementslid is hij de bliksemafleider van dienst die het gebroddel van zijn collega-parlementsleden in de vorige legislatuur moet trachten weg te moffelen. Dat verleden heeft een prijskaartje van 9,2 miljard aan oversubsidiëring, dat we best zo snel mogelijk afbetalen, om met propere rekeningen aan een nieuw duurzaam energiehoofdstuk te kunnen beginnen.

Het grote alternatief van Beenders is des te opmerkelijker: “We gaan alles weer goedkoper maken.” Als u zich nu afvraagt hoe we dan wel van die schuldenberg af geraken, weet u ook ineens waarom Beenders daar met geen woord over rept. Problemen creëren is één ding. Problemen oplossen, daar heb je liberalen voor nodig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content