ECDC: 12 gevallen van acute kinderhepatitis in België

Archiefbeeld van een vaccinatie tegen een bekende vorm van hepatitis.

Het aantal gevallen van acute hepatitis van onbekende oorsprong bij kinderen tot 16 jaar blijft toenemen in Europa. Vrijdag 13 mei waren in veertien landen van de Europese Economische Ruimte 232 gevallen gemeld, waarvan 229 als waarschijnlijk en drie als epidemiologisch gelinkt.

Dat geeft het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) vrijdag aan op zijn website.

Naast België (12) waren er gevallen in Cyprus (2), Denemarken (6), Griekenland (2), Ierland (6), Italië (24), Nederland (6), Noorwegen (5), Polen (1), Servië (1), Slovenië (1), Spanje (26), Zweden (negen) en het Verenigd Koninkrijk (131). De oorzaak van de acute leverziekte bij kinderen is nog steeds niet bekend.

Het ECDC werkt nauw samen met de betrokken landen, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere belanghebbenden aan het onderzoek naar de etiologie van het klinisch syndroom. Als potentiële boosdoener wordt vooral in de richting van een adenovirus gekeken.

‘De ziekte is zeldzaam en het bewijs voor overdracht van mens op mens blijft onduidelijk. De gevallen in de EU/EER zijn bijna volledig sporadisch. Als gevolg hiervan kan het risico voor de Europese pediatrische populatie niet nauwkeurig worden beoordeeld’, aldus het ECDC.

Partner Content