Eandis: stroomfactuur leefloners stijgt met 209 euro

© .

Net de 216.000 gezinnen die het moeilijk hebben, zoals leefloners, moeten het meeste extra ophoesten voor stroom. Die factuur stijgt bij Vlamingen met een sociaal tarief voor elektriciteit nog meer dan bij een doorsneegezin, met 209 euro per jaar.

Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws op basis van gegevens van Eandis.

“Een stijging van de distributienettarieven samen met enkele fiscale maatregelen leiden tot een forse verhoging van de elektriciteitsfactuur”, schrijft Eandis, de maatschappij die onder meer verantwoordelijk is voor budgetmeters, in een brief aan de OCMW’s. “Deze evolutie heeft een grote invloed op het bestedingsbudget van een groep inwoners die het doorgaans al financieel moeilijk heeft.”

Volgens Eandis kan de elektriciteitsfactuur voor Vlamingen met een sociaal tarief met maar liefst 57 procent toenemen. Acht procent van de huishoudelijke klanten vallen daaronder, dus zowat 216.000 Vlaamse gezinnen. Doorsneegezinnen zouden tot 52 procent extra betalen, 5 procent minder dan mensen met sociaal tarief. De doorrekening van de vennootschapsbelasting op intercommunales, de btw-verhoging, de afschaffing van de gratis stroom en de stijging van de distributienettarieven laten zich bij de mensen met een leefloon extra hard voelen. Enkel de “Turteltaks” voorziet een lagere impact voor wie het moeilijk heeft.

17,5 euro per maand

Volgens de kranten zal een leefloner met een gezin die nu 1.100 euro per maand trekt maandelijks 17,5 euro extra moeten neertellen voor elektriciteit, dat is 209 euro extra op jaarbasis.

“Begin 2015 betaalde een gezin met drie gezinsleden ongeveer 367 euro op jaarbasis. Dit bedrag kan na 1 maart 2016 evolueren naar ongeveer 576 euro”, zo schrijft Eandis.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content