Dyab Abou Jahjah in ‘Zomergasten’: Joodse organisatie dient klacht in tegen Nederlandse omroep VPRO

Dyab Abou Jahjah. © Belga

De organisatie Federatief Joods Nederland dient bij het Nederlandse gerecht een klacht in tegen de omroepvereniging VPRO (Vrijzinnig Protestantse Omroep), omdat die zich volgens de indieners schuldig maakt aan het voorbereiden van een strafbaar feit door de omstreden Vlaamse publicist en activist Dyab Abou Jahjah uit te nodigen voor het tv-programma ‘Zomergasten’.

De omstreden Vlaamse publicist en politiek activist is zondag de eerste gast van het nieuwe seizoen.

‘Vroegere uitlatingen van Dyab Abou Jahjah zijn van die aard, dat je kunt voorspellen dat hij het niet over het klimaat in Nederland zal hebben’, zegt voorzitter Herman Loonstein. ‘Hij verheerlijkt terroristische daden en de VPRO is medeplichtig aan de voorbereiding hiervan.’

Loonstein zei dat de klacht volgt nadat hij eerder had geprobeerd de VPRO op andere gedachten te brengen.

De Joodse actiegroep TOF (Tradition is Our Future) plaatste vrijdag in dagblad Trouw een advertentie waarin ze de VPRO ter verantwoording roept vanwege het opvoeren van Abou Jahjah. Volgens TOF is het ‘gevaarlijk’ om de ‘militante en antisemitische’ Abou Jahjah een podium te geven om zich te kunnen profileren als gevestigde opiniemaker.

‘Onomkeerbaar’

Eindredacteur Karen de Bok van ‘Zomergasten’ zei in de VPRO-gids dat de komst van Abou Jahjah ‘onomkeerbaar’ is. ‘Hij heeft een opvallende ontwikkeling doorgemaakt. Van een controversieel agitator tot een spraakmakend columnist van kwaliteitskrant De Standaard.’ Gevraagd naar de risico’s die de uitzending met zich mee kan brengen, zegt De Bok: ‘Wie weet wordt het wel heel saai. Je weet het niet.’

De uitnodiging leidde ook binnen de VPRO tot felle discussies.

Movement X

Dyab Abou Jahjah richtte in het jaar 2000 in Antwerpen de Arabisch-Europese Liga (AEL) op. Toen er in 2002 rellen uitbraken in de Antwerpse deelgemeente Borgerhout, nadat een Marokkaan door een Belg was vermoord, zette de AEL ‘burgerpatrouilles’ in om racisme bij de lokale politie te onderzoeken.

In 2013 keerde Abou Jahjah terug naar België na een aantal jaren in Libanon te hebben gewoond. Sinds begin 2014 schrijft hij een column in De Standaard. Begin oktober 2014 werd hij voorzitter van de burgerrechtenbeweging tegen racisme Movement X.

In mei van dit jaar zorgde de uitgave van een boek van Jahjah door De Bezige Bij al voor een fikse rel. De auteurs Tommy Wieringa en Jessica Durlacher vertrokken om die reden bij De Bezige Bij. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content