Duurste transfer ooit voor Real Madrid, maar: ‘Voorzitter Pérez kocht Hazard dik tegen zijn zin’

Diego Torres: 'Hazard zou niet de eerste zijn die kraakt onder de druk van het grote Real.' © iStock
Jef Van Baelen
Jef Van Baelen Journalist voor Knack

Journalist Diego Torres van El País, een van de best geïnformeerde voetbaljournalisten van Spanje, noemt Hazard een pion in een machtsspel binnen Real Madrid.

13 juni 2019

50.000 fans wonen de voorstelling van Eden Hazard bij in het Real Madrid-stadion Bernabéu. De Belg komt voor 100 miljoen euro over van Chelsea: het is de duurste transfer aller tijden van Real.

Diego Torres: Jammer dat Hazard zich blesseerde net toen het beter begon te lopen. De fans weten nog niet goed wat ze van Eden Hazard moeten denken. Dat hij kan voetballen, ziet iedereen, maar imponeren doet hij voorlopig niet. Zelfs bij topspelers is het afwachten of ze het aankunnen om voor Real Madrid te voetballen. Hazard zou de eerste niet zijn die kraakt onder de druk van het grote Real.

Binnen de club vechten twee partijen een eeuwigdurende strijd uit: de technische staf en de machtige voorzitter Florentino Pérez. Trainer Zinédine Zidane drong aan op de komst van Hazard. Voor een topteam als Real is het niet makkelijk om een speler binnen te halen die het niveau nog omhoog trekt. Zidane meent dat Hazard zo’n speler is. Voorzitter Pérez zal nooit openlijk kritiek geven op Hazard, maar insiders weten dat hij hem geen uitzonderlijke voetballer vindt. Geen wereldster à la Neymar. Pérez is geobsedeerd door Neymar. Wees maar zeker dat die vroeg of laat bij Real belandt.

Er is nog een reden waarom de voorzitter niet wild is van Hazard. Zijn transfer hangt al drie jaar in de lucht. In de zomer van 2018, vlak voor het WK, was het bijna zover. Pérez wilde toen dat Hazard Chelsea tot een transfer dwong. De lastigaard uithangen, of zelfs in staking gaan, om de prijs te drukken. Als je écht naar Real wilt, moet je dat ervoor overhebben, vond Pérez. Maar de Belg wilde het clean spelen. Pas toen Zidane terugkeerde naar Real, hebben ze doorgedrukt en betaalde Pérez, dik tegen zijn zin, 100 miljoen.

Hazard arriveerde met 7 kilo overgewicht. Dat maakt geen goede eerste indruk.

Hazard arriveerde met 7 kilo overgewicht: een scoop van u.

Torres: Dat maakte natuurlijk geen goeie eerste indruk. Hazard liep al snel een blessure op, waarschijnlijk door die conditionele achterstand.

Hazard speelt met het mythische nummer 7, net als Cristiano Ronaldo vroeger, maar ze worden niet met elkaar vergeleken. Ronaldo scoorde aan de lopende band – iedereen begrijpt dat Hazard een ander type speler is. Hij moet beslissend zijn met zijn passing en zijn spelinzicht.

Is Real nog de superploeg van drie jaar geleden? Ze zijn geen favoriet voor de Champions League.

Torres: Ze zijn zelfs geen favoriet om Spaans landskampioen te worden: Barcelona en Atlético Madrid zijn sterker. Real heeft minder kwaliteit en de spelerskern oogt vermoeid. Toni Kroos, Sergio Ramos, Marcelo en Luka Modric voetballen er al zeer lang. Misschien te lang.

Club Brugge speelde 2-2 gelijk tegen Madrid.

Torres: Zelfs de fanatiekste Real-fan beseft sinds die avond dat de ploeg diep zit. Als iemand voor de kentering kan zorgen, dan Hazard. Als hij zich aanpast aan het Spaanse voetbal en hard werkt, wordt hij de toekomst van Real.

Thibaut Courtois werd uitgefloten tegen Club Brugge. Is hij zo onpopulair?

Torres: Courtois vervangt Keylor Navas: een goeie keeper die drie keer de Champions League won en geliefd was bij spelers en fans. Courtois maakt het omgekeerde mee van Hazard. Hij is een transfer van de voorzitter, maar sportief was zijn komst niet nodig. Toch zie ik het goed komen. De verbaal sterke Courtois ligt bij de journalisten in de bovenste la. De fans volgen dan meestal wel.

Partner Content