Duizendtal Vlamingen vieren IJzerbedevaart

© Belga

Onder de IJzertoren in Diksmuide is de 85ste IJzerbedevaart aan de gang. Het is meteen ook de laatste “augustus-editie”.

Een goeie duizend bedevaarders trotseerden het druilerige weer, onder wie slechts een handvol politici. Voor het eerst neemt ook een Waalse delegatie aan de “Vlaams-pacifistische” plechtigheid deel. Op het terrein voor het kleine podium zijn nog enkele tientallen Vlaamse vlaggen te tellen.

De tijd dat de IJzertoren nog het Mekka was voor Vlaams-nationalisten, lijkt ver weg. Bovendien blaast de harde kern Vlaams-radicalen op hetzelfde moment verzamelen op de IJzerwake enkele kilometers verderop. “De mensen van de IJzerwake wilden ons nog wat jennen waarschijnlijk”, reageert voorzitter Paul De Belder, die meteen de link legt met het einde van de bedevaart in augustus. “We verhuizen ook naar november omdat we het beu zijn om altijd te moeten uitleggen waarin we verschillen. Wij staan voor verdraagzaamheid en actief pluralisme”, aldus De Belder.

Maar net die genuanceerde booschap speelt de opkomst parten, erkent hij. “Wij brengen een Vlaams verhaal, maar vanuit een Vlaamse optiek, niet vanuit een anti-Belgische of anti-Waalse optiek.” Zo neemt met burgemeester van Antoing Bernard Bauwens voor het eerst een Waalse delegatie deel aan de viering. “Maar het publiek daarvoor is blijkbaar beperkter.”

De Belder haalde ook hij nog uit naar “de betonnering van de Franstalige rechten in Vlaams-Brabant” en “de vergrendeling van de Vlaamse meerderheid.” Voor De Belder is het de hoogste tijd voor een confederale structuur met vier partners, twee grote en twee kleine. Veel politici bereikte hij met die boodschap echter niet, want ook naar hen was het aan de voet van de IJzertoren goed zoeken. N-VA’er Jan Peumans tekende present als parlementsvoorzitter, maar voorts deed slechts een handvol politici – onder wie CD&V’er Michel Doomst en N-VA-fractieleider Kris Van Dijck – nog de moeite om naar Diksmuide af te reizen.

Van Dijck betreurde die “povere” politieke opkomst, al benadrukte hij dat zijn partij toch nog het best vertegenwoordigd leek. “Dat is spijtig, want er was net de wil om de bedevaart open te trekken naar de hele Vlaamse gemeenschap. Dat is duidelijk niet gelukt.” Partijgenoot en parlementsvoorzitter Peumans noemde het in zijn toespraak dan weer “een goede zaak” dat de IJzerbedevaart verhuist naar 11 november, Wapenstilstand. Hij juicht toe dat de manifestatie “terugkeert naar de bron, met name de herdenking van de doden van de Eerste Wereldoorlog en bij uitbreiding van alle gesneuvelden en slachtoffers van oorlog en geweld”.

Hoe de “vernieuwde” IJzerbedevaart er volgend jaar zal uitzien, staat nog niet vast. Voorzitter De Belder wil alvast uit het vaarwater blijven van de vele plechtigheden rond Wapenstilstand die dag. Vermoedelijk verhuist de bedevaart dus meteen ook naar de namiddag. “En in november zal waarschijnlijk ook een tent wel nodig zijn”, klonk het nog.

Ijzerwake

Tegelijk vond ook de elfde Ijzerwake plaats. De IJzerwake werd opgericht als een reactie op de IJzerbedevaart, die volgens de initiatiefnemers niet radicaal genoeg meer was. Het is de eerste maal dat IJzerwake en -bedevaart op hetzelfde moment plaatsvinden. De voorgaande jaren vond de IJzerwake het weekend voor de IJzerbedevaart plaats. Na de eucharistieviering volgt een bloemenhulde en de toespraak van de voorzitter van de IJzerwake, Wim de Wit. Gastspreker is de gewezen Open Vld-burgemeester Willy Dewaele.

Tijdens die toespraak werd het Vlinderakkoord en de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde besproken. “Iedereen beseft dat de zogenaamde propere splitsing in feite neerkomt op een vuile uitbreiding van Brussel”, stelde voorzitter Wim De Wit. “De onrechtvaardige privilegies voor de Franstaligen liggen gebetonneerd in bijzondere wetten en grendels. Vermits België niet kan bestaan zonder grendels, kiezen we de afschaffing van beide”, luidde zijn boodschap.

De Wit deed ook een oproep aan de V-partijen, Vlaams Belang, N-VA en LDD om de onderlinge hetze te stoppen en de handen in elkaar te slaan. De gastspreker, oud-Open Vld-burgemeester van Wemmel Willy Dewaele, maakte brandhout van de splitsing van BHV en de hervorming van het gerechtelijk arrondissement.

“Niet de grondwet maar de kieswetgeving diende aangepast te worden aan de territoriale indeling van de federale staat in gewesten, gemeenschappen en taalgebieden”, vond hij. De Vlamingen worden volgens hem in de federale staat grondwettelijk gegijzeld en het land wordt voorlopig nog enkel bijeengehouden door een permanente chantage. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content