Duizenden Waalse pendelaars ontdekken Vlaamse jobs

Steeds meer Walen werken in Vlaanderen © BELGA

Steeds meer Walen vinden werk in Vlaanderen. Sinds 2010 is het aantal Waalse pendelaars naar met 10.000 toegenomen. Dat is een kwart. Meer dan 50.000 Walen hebben een job in Vlaanderen.

Dat staat in De Standaard en Het Nieuwsblad. De Waalse overheidsdienst Iweps heeft becijferd dat het pendelverkeer van Waalse werknemers naar Vlaamse jobs jaar na jaar toeneemt. In 2000 werkten er 35.600 Walen in Vlaanderen, in 2010 waren er dat 40.400. Eind 2012 was hun aantal al gestegen tot 50.600. Omgekeerd is de pendelbeweging een stuk kleiner: dagelijks gaan 24.700 Vlamingen in Wallonië werken. Hun aantal neemt bovendien licht af.

Deuren open

Het rapport beschrijft wel de pendelbeweging van alle inwoners van de Waalse gemeenten. Wellicht gaat het deels dus ook om uitgeweken Vlamingen die over de taalgrens zijn gaan wonen maar in Vlaanderen zijn blijven werken.

De belangrijkste verklaring voor de toegenomen pendelarbeid van Walen in Vlaanderen ligt echter in het grotere en meer gediversifieerde jobaanbod in het Vlaamse bedrijfsleven, zo schrijven de kranten. Vlaamse bedrijven zetten hun deuren steeds meer open voor Franstalige werknemers omdat ze het, ondanks de relatief hoge werkloosheidscijfers, moeilijk hebben om voldoende geschikte kandidaten uit de “eigen streek” te vinden voor de invulling van hun vacatures.

Samenwerking

Volgens de Vlaamse minister van Werk, Philippe Muyters (N-VA), is de komst van de Waalse pendelaars een gevolg van de steeds nauwere samenwerking tussen de Vlaamse arbeidsdienst VDAB en diens Waalse tegenhanger Forem. “Alle vacatures voor knelpuntberoepen worden automatisch ook aan Waalse werkzoekenden aangeboden”, zegt Muyters. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content