Duitse documentaire toont ware gelaat van Vladimir Poetin

Vladimir Poetin © Reuters
Trui Engels
Trui Engels Gezondheids- en wetenschapsjournalist Knack.be

Hij houdt van Hüttenkäsen, is lui, komt vaak te laat en weet zich geen houding te geven bij vrouwen. Het zijn slechts enkele van de onthullingen uit een Duitse documentaire over de Russische leider Poetin.

Wie is de mens achter de machtspoliticus Vladimir Poetin? Het is een vraag waarop de documentaire ‘Mensch Putin’ op de Duitse televisiezender ZDF afgelopen week een antwoord probeerde te zoeken.

Aan de hand van geheime Stasi-documenten, informatie van westerse inlichtingendienst en getuigenissen van voormalige KGB-collega’s van Poetin kwamen we te weten dat de president van Rusland tijdens zijn KGB-jaren in het Oost-Duitse Dresden een ‘luie, dronken spion was die zijn toenmalige vrouw sloeg’.

Volgens de makers van de documentaire overleefde Poetin de voorbije jaren ook vijf aanslagen op zijn leven. Zelf deinsde hij er niet voor terug om in 1989 op vreedzame protestanten te schieten mochten ze het hoofdkwartier van de KGB naderen.

‘Desktopspion’

Toch staat Poetin bij zijn vroegere collega’s niet bekend om zijn harde arbeidsethos. Eén van Poetins vroegere oversten uit zijn spionnentijd in Dresden vertelde in de documentaire dat Poetin eerder ‘een desktopspion was, een macho die op veilig speelde met een bijzondere voorliefde voor sterke drank’.

Hij zou ook graag uitslapen, ontbijt pas ’s middags en gaat dan sporten. De sterke man van het Kremlin komt volgens een insider regelmatig te laat op afspraken. Zo moest de koningin van Groot-Brittannië eens een halfuur op hem wachten en de Duitse Bondskanselier Angela Merkel zelfs vier tot vijf uur.

Vrouwen

Zijn omgang met vrouwen is ook al geen hoogvlieger. Zo dacht zijn ex-vrouw Ludmilla dat Poetin haar aan het dumpen was terwijl hij haar eigenlijk ten huwelijk vroeg.

De documentaire wist ook nog te vertellen dat de 62-jarige Poetin bang is van fysieke aftakeling en van ouder worden. Hij zou volgens een rapport van een westerse inlichtingendienst in 2010 zelfs een facelift hebben ondergaan om er jonger en dynamisch uit te zien. ‘Hij is de James Bond van het nieuwe Rusland’, aldus de Russisch-Amerikaanse professor Nina Khrushcheva in de ‘Mens Poetin’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content