Druk op vakbonden en werkgevers neemt toe: vanavond laatste vergadering

Karel Van Eetvelt © Belga Image

De druk op de Groep van Tien om een akkoord te bereiken neemt toe. Vanavond zitten werkgevers en vakbonden opnieuw rond de tafel, morgen hebben ze een afspraak met de regering. De loonmarge blijft het voornaamste pijnpunt.

De tijd begint te dringen voor de Groep van Tien: vrijdag zien de sociale partners de regering, om verslag uit te brengen over hun gesprekken. Woensdagavond ondernamen de sociale partners al samen voor finaal overleg, maar een akkoord werd nog niet bereikt. Vanavond volgt een ultieme poging.

‘We zijn nog altijd aan het discussiëren’, zei Michèle Sioen, voorzitster van de Groep van Tien en van het VBO, na afloop van de vergadering gisterenavond. ‘Er is nog geen akkoord. Er zijn nog heel wat punten die moeten worden besproken.’

Toch lijkt er momenteel sprake van gematigd optimisme, zeker in vergelijking met een paar weken geleden.

Lonen

Met stip bovenaan de onderhandelingen staat de loonmarge. ‘Een akkoord zonder loonakkoord is geen akkoord’, aldus ACV-voorzitter Marc Leemans bij aanvang. Ook voor ABVV is een loonakkoord ‘essentieel’, aldus voorzitter Rudy De Leeuw. ‘Zonder marge geen akkoord’, zei Jan Vercamst, voorzitter van de liberale vakbond. Vercamst plakte zelfs een cijfer op die marge: ‘0,9 à 1 procent moeten we kunnen halen’. Ook het cijfer van 0,74 procent als marge voor de komende twee jaar circuleert in vakbondskring.

De werkgevers willen eerst en vooral de concurrentiekracht van de bedrijven vrijwaren. ‘Eerst moet de loonhandicap weg, dan is er de vrijheid om te kijken wat er kan’, aldus Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van Unizo. Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO, herhaalde zijn pleidooi om eventuele marges vooral op langere termijn naar de werknemers te laten vloeien, bijvoorbeeld via aanvullende pensioenen.

Al begin deze week was duidelijk dat de loonmarge het grootste struikelblok zou worden. De vakbonden zouden graag zien dat het bedrag op het loonbriefje naar omhoog gaat (een stijging van het bruto-loon), de werkgevers willen een investering in de toekomst (een hoger aanvullend pensioen).

De Leeuw en Vercamst
De Leeuw en Vercamst© Belga Image

Uitkeringen

Naast de lonen wordt ook onderhandeld over de uitkeringen. De sociale partners moeten uitmaken waaraan de welvaartsenveloppe wordt besteed die ze van de regering hebben gekregen. In dat luik van de onderhandelingen zou wel al vooruitgang zijn geboekt.

De vakbonden willen dat alle uitkeringen omhoog gaan, dus zowel die voor de invaliden, de gepensioneerden als de werklozen. Vooral de laagste uitkeringen moeten omhoog, boven de Europese armoedegrens. De werkgevers willen wel niet dat er nieuwe werkloosheidsvallen ontstaan.

Slaagkansen

De drie dossiers (lonen, uitkeringen en kadercao’s) uit elkaar halen is voor niemand een optie. Er is pas een akkoord als er over alles een akkoord is.

Ook de finale beslissing uitstellen naar eind februari – de wet voorziet dat de sociale partners in principe twee maanden de tijd hebben om te onderhandelen – is dat niet. ‘Als het nu niet lukt, zal het eind februari ook niet lukken’, aldus Van Eetvelt.

Wat zijn de slaagkansen? De Unizo-topman zag maandag alvast bereidheid rond de tafel om tot een akkoord te komen. Marc Goblet, secretaris-generaal van het ABVV, waarschuwde evenwel. ‘De bal ligt in het kamp van de werkgevers. Het is aan hen om al dan niet de wil te tonen om tot een akkoord te komen.’

Zei voorzitster Sioen na afloop: ‘Er is iets van vooruitgang, maar er zijn ook nog meningsverschillen’.

Socialistische bonden plannen acties

Hoewel er nog geen akkoord is, toont de achterban van de socialistische vakbonden zich al strijdbaar. Morgen wordt de eerste balans opgemaakt, maar nu al zijn er in Wallonië verschillende stakingsaanzeggingen ingediend.

(Belga/KVDA/RR/ JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content