Dries Van Langenhove wordt als onafhankelijke lijsttrekker voor Vlaams Belang

Tom Van Grieken en Dries Van Langenhove © Belga
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

Enkele maanden nadat Van Langenhove in opspraak kwam na een ophefmakende reportage over zijn vereniging Schild & Vrienden, stapt hij de partijpolitiek in.

Zetelt Dries Van Langenhove straks in de Kamer? De kans lijkt niet gering, want de jonge gangmaker van ultraconservatief rechts en kopman van het extreemrechtse Schild & Vrienden wordt in Vlaams-Brabant lijsttrekker voor Vlaams Belang. Voorzitter Tom Van Grieken benadrukt dat dat gebeurt als onafhankelijke kandidaat: Van Langenhove heeft geen partijlidkaart en zal die ook niet aanschaffen.

Dat er nauwe banden zijn tussen Schild & Vrienden en Vlaams Belang, is nauwelijks een geheim. Vorige week nog was Van Langenhove, samen met het extreemrechtse Voorpost, gangmaker van een protestmars in Ninove, waar gedemonstreerd werd tegen het nieuwe stadsbestuur dat het Forza Ninove van Guy D’haeseleer naar de oppositiebanken verwees. Toch hield Van Langenhove de partijpolitiek tot nog toe op een afstand. In een interview met Het Laatste Nieuws gaf hij toe zichzelf als een politicus te zien, ‘maar geen partijpoliticus’. Tegenover De Morgen verklaarde hij: ‘Ik kan wel met grote zekerheid zeggen dat ik nooit lid zal worden van een van de bestaande partijen. Ik vind partijpolitiek niet interessant.’

‘Ik zet vandaag ook niet de stap naar de partijpolitiek’, zegt Van Langenhove. Hij ziet voor zichzelf vooral een rol weggelegd als onafhankelijke activist die zijn engagement in de Kamer een verlengstuk kan geven. ‘Ons werk is nog lang niet klaar. We zijn nog maar net begonnen,’ klinkt het over Schild & Vrienden. ‘We hebben een organisatie uitgebouwd die er zal staan telkens de belangen van de Vlamingen in het gedrang komen.’ Weldra moet er ook een nieuw mediakanaal komen.

Vlaams Belang hoopt van haar kant de populariteit van de jonge Van Langenhove. In rechtse en vooral uiterst rechtse middens is hij een graag geziene gast: hij spreekt vol zelfvertrouwen en met enige zin voor retorische overdrijving over de Vlaamse identiteit, de weerbaarheid van de jeugd en de Vlaamse zaak.

De das en het maatpak waarin de rechtenstudent steevast opduikt, staan in schril contrast met het imago dat Schild & Vrienden opgebouwd heeft. In een Pano-reportage werd onthuld hoe in de studentenvereniging een extreemrechts, xenofoob en antisemitisch discours gehanteerd werd waarbij luidop gedroomd werd van knokploegen die ‘bruinzakken’ in elkaar zouden slaan. Berichten die op interne fora geplaatst werden, documenteerden daarbij ook hoe de groep opriep tot training met vuurwapens. ‘Wansmakelijke posts’, reageerde Tom Van Grieken op de reportage. Vier maanden later is van die kritiek geen spoor meer te vinden.

https://twitter.com/tomvangrieken/status/1037618877260279808Tom Van Griekenhttps://twitter.com/tomvangrieken

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Partner Content