Dries Van Langenhove onderneemt stappen tegen Universiteit Gent

© Schild & Vrienden

Dries Van Langenhove onderneemt juridische stappen tegen de Universiteit Gent. De oprichter van Schild & Vrienden werd 3 weken geleden door de universiteit geschorst nadat zijn studentenvereniging in opspraak kwam.

Van Langenhove bereidt zich met zijn advocaten Johan Platteau en Joost Bosquet voor op juridische stappen. De rechtenstudent werd aan de universiteit geschorst door rector Rik Van de Walle. Hij legt zich daar niet bij neer.

‘Ik vind het een groot onrecht dat men mijn diploma, waarvoor ik al enige jaren noeste arbeid heb verricht, wil afnemen vlak voordat ik afstudeer.’ Ook zijn plaats in de Raad van Bestuur van de Universiteit Gent, geeft hij niet op. ‘Ik wil het mandaat waarvoor ik democratisch door duizenden studenten ben verkozen, uitvoeren’, klinkt het.

Over de toekomst van Schild & Vrienden blijft Van Langenhove vaag, ‘we zullen zien wat de komende maanden brengt.’ Dat de studentenvereniging zich bezondigd heeft aan ondemocratische impulsen, ontkent Van Langenhove.

‘Ik vind dat de media eenzijdig, sensationeel en zelfs manipulatief hebben gereageerd op de hetze die gecreëerd is door Pano.’ Het parket van Oost-Vlaanderen voert ondertussen nog steeds een onderzoek naar eventuele strafbare feiten gepleegd door Schild & Vrienden. Vorige week werden in dat kader nog een vijftiental huiszoekingen uitgevoerd.

Van Langenhove werd gehoord

Dries Van Langenhove, de oprichter van studentenvereniging Schild & Vrienden, werd na de Pano-reportage gehoord door rector Rik Van de Walle. Dat zegt de Universiteit Gent. Wat er tijdens dat gesprek is gezegd, wordt niet meegedeeld. Van de Walle besloot na de ophefmakende Pano-reportage om Van Langenhove een ordemaatregel op te leggen.

Dinsdag wordt in Gent ook betoogd tegen Schild & Vrienden. Studentenvertegenwoordiger Eline Vandewalle, een van de initiatiefnemers, vraagt dat ook de twee leden van Schild & Vrienden in de Sociale Raad van de universiteit opstappen en dat een ‘ethische code voor een universiteit zonder fascisme en extreemrechts’ wordt opgesteld.

Een tuchtcommissie – samengesteld door 5 leden (professoren en studenten) – buigt zich ondertussen over het lot van Dries Van Langenhove. In het kader van de maatregel tegen Van Langenhove is de student alvast gehoord door rector Van de Walle, bevestigt de universiteit. Maar over het gesprek wil de universiteit – in het kader van het geheim en de sereniteit van het onderzoek – niet communiceren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content