Dries van Langenhove en zes medeverdachten doorverwezen naar correctionele rechtbank

© Belga

De raadkamer in Gent heeft vrijdag in de zaak rond Schild & Vrienden oprichter Dries Van Langenhove en zes andere medeverdachten verwezen naar de correctionele rechtbank. Vijf andere verdachten kregen de opschorting van de raadkamer, zodat ze niet voor de rechtbank moeten verschijnen.

Het parket Oost-Vlaanderen was een strafonderzoek gestart naar aanleiding van een “Pano”-reportage op 5 september 2018. Die toonde aan dat in geheime chatgroepen van Schild & Vrienden racistische en antisemitische berichten gedeeld werden. In juni 2019 werd Dries Van Langenhove officieel in verdenking gesteld. De Schild & Vrienden-oprichter werd vrijgelaten onder voorwaarden en moest onder meer een geleid bezoek volgen aan de Kazerne Dossin in Mechelen.


De plenaire vergadering van de Kamer had in maart 2021 zijn parlementaire onschendbaarheid opgeheven. Van Langenhove zelf heeft de beschuldigingen altijd ontkend en hoopt op een buitenvervolgingstelling in het dossier rond Schild & Vrienden. Zijn advocaat Hans Rieder betwistte de tenlasteleggingen voor de raadkamer en voerde een reeks procedurele elementen aan.
De meeste andere verdachten vroegen de buitenvervolgingstelling, omdat ze menen dat er geen strafbare feiten waren, maar ondergeschikt werd ook de opschorting van de uitspraak gevraagd aan de raadkamer. Voor vijf verdachten sprak de raadkamer de opschorting uit, zodat ze niet voor de correctionele rechtbank moeten verschijnen.


Van Langenhove werd verwezen voor inbreuken op de racismewetgeving en op de wapenwetgeving, maar hij werd buiten vervolging gesteld voor negationisme. Er kan nog beroep aangetekend worden tegen de beslissing van de raadkamer.


Het parket vroeg voor Van Langenhove de verwijzing naar de correctionele rechtbank voor een inbreuk op de wapenwetgeving wegens het bezit van pepperspray. Bij de diverse inbreuken op de racismewetgeving gaat het onder meer om “aangezet te hebben tot discriminatie, segregatie, haat of geweld jegens een groep, een gemeenschap of de leden ervan, wegens nationaliteit, een zogenaamd ras, huidskleur, afkomst of nationale of etnische afstamming”, “denkbeelden te hebben verspreid die zijn gegrond op rassuperioriteit of rassenhaat” en behoren tot een vereniging “die kennelijk en herhaaldelijk discriminatie of segregatie” verkondigt. Voor negationisme had het parket de buitenvervolgingstelling gevraagd, en die heeft de raadkamer toegestaan.


Voor de andere elf verdachten werd de verwijzing gevraagd voor onder meer inbreuken op de racismewetgeving en inbreuken op de negationismewetgeving. Zes van hen moeten zich dus van de raadkamer voor de Gentse correctionele rechtbank verantwoorden. Als er beroep aangetekend wordt, moet de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling zich nog over de zaak uitspreken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content