Drie terreurverdachten in West-Vlaanderen zijn opnieuw vrijgelaten: ‘Geen banden met extremistische groepen’

© AFP

De drie terreurverdachten die waren opgepakt in Harelbeke, zijn opnieuw vrijgelaten.

Uit onderzoek van het parket West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk, bleek dat ze geen banden hebben met extremistische groeperingen. De drie stonden gewoon een kennis op te wachten aan het politiecommissariaat, luidt het.

Terreurdreiging

De drie waren in de nacht van maandag op dinsdag in Harelbeke opgepakt in het kader van de terreurdreiging, zo bevestigde het parket een bericht uit de krant Het Laatste Nieuws.

De drie mannen (19, 21 en 24), afkomstig uit Kuurne en Ingelmunster, werden opgepakt omwille van verdachte handelingen. Ze hielden vanuit hun wagen het commissariaat in de gaten, maar uiteindelijk bleken ze gewoon te wachten op een kennis die binnen was voor een verhoor. De politie trof wel een keukenmes en twee valse vuurwapens aan in het voertuig. Het parket kon niet kwijt waarom ze daarvan in het bezit waren.

In de woonst van één van de vrijgelaten mannen in Kuurne werden nog valse wapens gevonden, net als boeken en documenten over de islam. Niets wees op banden met terroristische groeperingen.

De verdachten werden ondervraagd in Harelbeke en Kortrijk. Omdat de zaak vrij snel duidelijk was konden ze vanmiddag het commissariaat verlaten.

‘Geen overhaasting’

Het parket spreekt niet van overhaasting, gezien het verhoogde terreuralarm en de getroffen veiligheidsmaatregelen aan politiekantoren.

In de regio zijn bovendien enkele mensen gekend die naar Syrië zijn getrokken om er te gaan vechten: twee uit Kortrijk en één uit Menen. Inmiddels zijn de drie geschrapt uit het bevolkingsregister. Twee van hen spuiden de jongste weken nog dreigementen in de richting van België.

Antiterreuractie Zuid-Frankrijk

Ook in het Zuid-Franse Lunel werden bij een antiterreuroperatie verschillende mensen opgepakt. Dat is vernomen bij bronnen dicht bij het dossier.

Sinds vorige zomer zijn een twintigtal jongeren vanuit Lunel, een stadje met 26.000 inwoners in de buurt van Montpellier, naar Syrië vertrokken. Zes van hen – tussen de 18 en de 30 jaar oud – zijn daar ondertussen omgekomen, zo menen de Franse autoriteiten.

“Verschillende auto’s zijn hier deze ochtend aangekomen”, zegt een bewoner van het appartementsgebouw waar de operatie begonnen is. “Gemaskerde mannen hebben de deuren van appartementen in het gebouw ingetrapt. Ze hebben een pistool tegen mijn hoofd gezet, maar uiteindelijk hebben ze mijn onderbuur meegenomen.”

Na de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo kondigde de Franse premier Manuel Valls een reeks antiterrorismemaatregelen aan. (Belga/WB/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content