Drie op vier Vlamingen leeft milieubewuster dan tien jaar geleden

© Thinkstock

Bijna drie op de vier Vlamingen zegt milieubewuster te zijn dan tien jaar geleden.

Bijna drie op de vier Vlamingen zegt milieubewuster te zijn dan tien jaar geleden. Net geen zes op de tien Vlamingen weet behoorlijk wat over milieuvriendelijk handelen en milieu en leeft vrij milieubewust. Dat blijkt uit een enquête die Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) liet uitvoeren bij duizend Vlamingen.

Die houden het meest rekening met het milieu als het gaat over afval, energie en water. Bij hun vakantieplannen maken ze nauwelijks milieuoverwegingen.

Het bureau Ipsos marketing had een face-to-face interview met ruim 1.000 Vlamingen. Zij kregen vragen over hun gedrag en hun mening over milieubewust handelen en over concrete thema’s zoals afval en materialen, voeding, water, energie en transport. Op basis van de resultaten van de studie werden zes types consumenten onderscheiden.

Tien procent van de Vlamingen is een “grenzeloze groene” en doet er alles aan om zo milieubewust mogelijk te leven en te consumeren. Een vijfde van de ondervraagden is een “bezorgde burger”, met vragen over de toekomst van zijn kinderen. Zij zijn goed op de hoogte, doen veel voor het milieu en zijn bereid er soms meer voor te betalen. De “realisten” zijn met 29%. Ze doen hun best binnen de grenzen van hun eigen levensstijl, maar hebben er geen grote inspanningen voor over.

Ruim vier op de tien ondervraagden hinken achter deze relatief milieubewuste consumenten aan. Deze groep bestaat voor 15% uit “onwetende Vlamingen” die eigenlijk niet zo op de hoogte zijn van milieubewust handelen. “Ongeïnteresseerde consumenten” (16%) hebben wel een behoorlijke kennis, maar vinden dat ze als individu niets kunnen veranderen. Ze willen geen tijd of geld in zorg voor het milieu stoppen. Het milieu is voor hen vooral de verantwoordelijkheid van de
overheid.

Financiële voordeel

Tot slot zijn er 10% “bewust passieven” die weten dat ze meer kunnen doen voor het milieu, maar daar geen zin in hebben. De groepen die het meest milieuverantwoord consumeren, doen dat om uiteenlopende redenen: uit zorg voor het milieu, voor de toekomst van de aarde en de mens, voor het financieel voordeel of voor de eigen gezondheid. Voor de Vlamingen die het minst doen voor het milieu is het financiële voordeel de belangrijkste drijfveer.

“Deze studie geeft ons belangrijke informatie en aanbevelingen om het milieubewust gedrag te stimuleren. Dat kan via andere invalshoeken, bijvoorbeeld door de focus te leggen op gezondheidsaspecten, op de kwaliteit van de eigen leefomgeving en door aan te tonen hoe men kan besparen zonder grote inspanningen”, zegt minister Schauvliege over de studie. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content