Dreigingsniveau 3 verlengd

Terreurdreiging in Antwerpen © BELGA

Het dreigingsniveau 3 in ons land zal tot maandag 9 maart verlengd worden, “omwille van de recente internationale gebeurtenissen”.

Het dreigingsniveau 3 wordt met twee weken verlengd tot maandag 9 maart “omwille van de recente internationale gebeurtenissen”. Dat is het gevolg van een nieuwe evaluatie die door het Coördinatieorgaan voor Dreigingsanalyse (OCAD) werd overgemaakt aan het Crisiscentrum van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken.

De verwijzing naar “recente internationale gebeurtenissen” slaat op de aanslagen in de Deense hoofdstad Kopenhagen, maar ook op het recente propagandafilmpje van Islamitische Staat (IS) waarin jihadisten specifiek ons land als doelwit van aanslagen hebben vermeld.

‘Burgerzin’

“Gelet op de verlenging van het niveau 3, worden de bestaande veiligheidsmaatregelen verlengd. Deze maatregelen worden permanent geëvalueerd en kunnen indien nodig aangepast worden. Het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken zorgt voor de coördinatie van de beschermings- en voorzorgsmaatregelen met het oog op de veiligheid van allen”, aldus een persmededeling van Binnenlandse Zaken. “De politieke, administratieve en gerechtelijke overheden en de politie- en inlichtingendiensten volgen de situatie van dichtbij”, zo besluit de mededeling.

“Hoewel men waakzaam moet zijn, wordt vooral een beroep gedaan op de burgerzin van iedereen.” Het dreigingsniveau 3 – dat staat voor “ernstig” op een schaal van 4 – is al van kracht sinds 15 januari, toen ons land opgeschrikt werd door de grootschalige antiterreuractie in Verviers. Op 9 februari werd het al een eerste keer met twee weken verlengd. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content