Douaniers op Zaventem moeten pistolen inleveren

© Belga

Enkele douaniers zouden naast hun schoenen lopen, zich als cowboys gedragen en collega’s onder druk zetten of intimideren.

Alle 33 leden van een team douaniers op de luchthaven van Zaventem mogen geen dienstwapen meer dragen, zo schrijft Het Laatste Nieuws. Dat hebben hun bazen beslist, nadat een van hen een collega zou hebben bedreigd met zijn pistool.

Volgens Francis Adyns van de FOD Financiën, waartoe de douane behoort, gaat het om een tijdelijke maatregel. “Binnen het team is er sprake van pesterijen en bedreigingen. De bevoegde diensten voeren nu een onderzoek. In afwachting van de resultaten krijgen ze hun wapens niet terug.”

Volgens de bronnen van Het Laatste Nieuws werd de beslissing genomen nadat een douanier een collega aanmaande te zwijgen en daarbij zijn hand uitdagend rond zijn vuurwapen klemde, en dat blijkbaar niet voor het eerst.

Andere wapens

“Ik snap de ontwapening”, reageert Stefaan Slaghmuylder van het VSOA. “Het is goed dat er niet éérst iets moet gebeuren voor er maatregelen genomen worden.”

De ontwapende douaniers kunnen volgens Adyns nog perfect hun taken uitvoeren. “Ze hebben nog altijd een wapenstok, pepperspray en handboeien.”

Het rommelt blijkbaar al maanden bij de groep douaniers, die patrouilleert in het hele luchthavengebouw. Enkele douaniers zouden naast hun schoenen lopen, zich als cowboys gedragen en collega’s onder druk zetten of intimideren. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content